Над 520 млн. лв. са платени за украинските бежанци

ИЛИН ДИМИТРОВ
Илин Димитров, служебен министър на туризма. Снимка – интернет.

Над 520 млн.лв. е дала държавата по програмата за помощ на украинските бежанци. Програмата е удължена до 15 ноември, за което са предвидени допълнителни 220 млн.лв. Това заяви по БНТ на 6-ти ноември министърът на туризма Илин Димитров. Той бе категоричен, че държавата няма финансов ресурс за продължаване на програмата. Затова се налага освобождаване на хотелите където са настанени бежанците и преместването им в държавни почивни бази. „Това е хотели, който се стопанисва от държавата. Има 40 000 легла в държавите бази и там почиват всички работещи в България – в АЕЦ, в министерство на финансите, в министерство на отбраната… Това са ведомствените хотели, които са ремонтирани и са с добри условия. Всъщност местим бежанци от хотели в други хотели. Наслагва се едно настоение, че едва ли не ги местим в лоши места, или накрая на света. Не – там почиват работещи българи от години, така че няма нищо притеснително”, заяви служебният министър на туризма.

Той добави още, че “нашите финансови възможности свършват и това трябва да го знаят всички. Държавата даде за издръжка на бежанците общо над 520 млн. лв. Тя е разделена по много пера. По програмата, която ние администрираме, като министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. От общата сума около 240-250 млн. са еропейски средства, останалите са от бюджета, което не са малко пари, имайки предвид какъв дефицит имаме.” 

Илин Димитров подчерта, че от ЕС дават висока оценка на България за помощта, която се оказва на украинците. Що се отнася до преместването им в държавните бази, то няма да е насилствено, тъй като след 15-ти ноември украинските бежанци трябва да решат – дали да се преместят, дали да отидат в чужбина, дали при приятели в други градове.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *