Над 400 000 лева дава община Плевен за ремонти след вандалски посегателства

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ Е ВЪЗСТАНОВЕНО СЪРЦЕТО ОТ НАДПИСА „ПЛЕВЕН”

324794259 718716853298600 703178083617735584 n 1 2
Снимка – Пресцентър община Плевен.

На 3 януари т.г. Община Плевен установи поредното посегателство над един от новите символи на града ни – надписа „Плевен” в района на Водната каскада. Буквата „В” под формата на сърце беше поругана с нецензурен надпис, надраскан с бял спрей. За това и други вандалски прояви писахме в Това са дела на идиоти !

Кога и как ще бъде възстановен надписът „Плевен”, както и какво струва на Община Плевен възстановяването на всички осквернени и разрушени обекти, запита „Плевен прес” Общината. От там информираха следното:

„В първите дни на годината установихме посегателство на едното сърце от надписа, за съжаление, не за първи път /преди години то беше възстановено след смачкване от скачане върху него/. Веднага направихме проучване кой може да извърши ремонта. Потърсихме реставратор, който прецени, че, за да премахне боята, ще увреди самото сърце. Вариантът да го изпратим на производителя щеше да коства много повече време и средства, защото фирмата се намира до град Велико Търново. Намерихме обаче фирма в Плевен, която се зае с нелеката  задача за премахне с шкурене всички следи от „творческа” и „силова” намеса и да пребоядиса и двете сърца, за да няма контраст между тях.

След демонтирането установихме и много други посегателства. Имаше много следи от залепени стикери, някой беше написал и цифрата 1000 с остър предмет, боята беше ожулена от катеренето по надписа.

Благодарим на собственика и екипа на ЕТ „Коки – Константин Бохотски”. От фирмата изпълниха много бързо и професионално боядисването, при това на символична цена, която коментираха кратко: „Живеем в този град и сме част от него!”.

Досега сме отстранявали много последици от вандалски прояви.  Да припомним надписите и рисунките по Паметника на загиналите във войните /Братската могила/, счупените съоръжения в районите на детските площадки, Водната каскада, фитнес площадката на открито в „Кайлъка”, погрома на масивни съдове за смет в Градската градина, отчупени щикове от оградата на къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”, да не говорим и за едно от последните извращения – съборени и с разлято съдържание химически тоалетни в „Кайлъка”…

  Извършителите не бива да остават неразкрити.  Затова от Общината сме решили да поставим още камери за видео наблюдение в района на надписа и  други „горещи” части на града..

По наши изчисления годишно за възстановяване на всякакви такива щети Общината изразходва над 400 000 лева. Многократно подчертаваме, че с тези пари ще могат да се направят няколко нови детски площадки, изпълнени по всички съвременни изисквания. Въпреки многото неприятности, които ни създават тези вандалски прояви, Общината няма да се откаже да поддържа тези съоръжения”, заявиха от администрацията.

Ще добавим само, че тези над 400 000 лева, давани годишно за възстановяване след вандалски набези, са от джоба на плевенчани. От техните данъци.

БУКВИТЕ 1024x768 1
Снимка – „Плевен прес“.
bukvi1
Снимка – интернет.

Споделете:

Прочетете също

Aleksandar Nikolov vizia 1

Александър Николов: Да поговорим заедно за развитието на Плевен на 1 октомври от 10.00 часа в Кайлъка

. Александър Николов, кандидат за кмет на община Плевен, кани своите съграждани на среща – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *