Над 30 човека се ваксинираха в събота до обяд, в мобилния кабинет в Плевен

Мобилен кабинет за поставяне на ваксина срещу Ковид 19, в Плевен. Пл. “Възраждане”, 5-ти юни, събота. Снимка – Плевен прес.

Както „Плевен прес” информира, на 5-ти  и 6-ти  юни, събота и неделя, в Плевен на пл. „Възраждане” от 10.00 до 16.00 ч. ще работи мобилен кабинет за ваксиниране срещу Ковид. Обслужват се желаещи, които ще поставят първа игла от ваксини по избор.

По този повод, от „Плевен прес” проверихме на място как върви ваксинирането в този мобилен кабинет. В 13.00 ч. в събота по обяд, в мобилния кабинет работеше екип от медицинска сестра и лекар. Ето какво споделиха те пред нас:

Медицинска сестра Нели Михайлова и д-р Денис Николов, специализант по кардиология. Снимка – Плевен прес.

Колко човека минаха при вас до този момент,  за поставяне на ваксина първа инжекция ?

Нели Михайлова, медицинска  сестра:

Повече от 30 души. Ваксините  съхраняваме в хладилна чанта. Хората имат места, където могат да поседнат докато мине времето за наблюдение. И за сега нямаме никакви оплаквания от тяхна страна.

Какво представлява това  наблюдение ?

Наблюдението е визуално. Те самите си казват имат ли някакъв дискомфорт, някакви оплаквания. Дали всичко е наред, имат ли притеснения. Говорим си какво би могло да стане по-нататък и в крайна сметка си тръгват усмихнати.

Какви ваксини предлагате ?

Предлагаме Пфайзер, Модерна, Янсен и Астра Зенека. Всички ваксини предлагаме, но само първа игла, защото в момента не разполагаме с компютър на място, за да можем да проследим кога точно е вкарана първата игла, за да е ясно поставянето на втората на същия ден. Като се приберем, ще бъде обработено в нашата регистратура направеното днес и всичко ще бъде ясно. Но на този етап, тук е само изнесен пункт за ваксиниране.

Какви съвети и указания давате на хората, които си поставят за пръв път ваксина ?

Да не мокрят мястото на убождането, да не консумират алкохол днес. Ако имат зачервяване на мястото на убождане, плака или някакво неразположение , да бъдат спокойни, че ще премине за ден-два. Ако имат по-сериозни оплаквания, да кажем температура над 37 градуса, да си вземат един парацетамол. Или, недай си Боже, нещо друго, да се обадят на личния си лекар.

Какви са вашите впечатления до този момент,  по възрастни хора ли дойдоха или по млади ?

Всякакви минаха. Възрастни и млади, пенсионери и студенти, много хора минаха.

Д-р Николов, какъв е вашият съвет ? ? Да се ваксинираме или да изчакаме това да стане по-късно, за да се успокоят страховете на хората ?

Поставяне на ваксина, първа инжекция. Снимка – Плевен прес.

Д-р Денис Николов, специализант по кардиология:

Страхове винаги ще има, това е неизбежно. Но по-отговорният вариант е да се постави ваксина. Защото когато достатъчно хора бъдат ваксинирани и развият такъв имунитет, честотата на това заболяване ще падне със сигурност.

Виждам и линейка, която стои тук. Защо ?

Това е изискване, защото ако на някой човек му стане зле, прилошее му, или има някаква по-сериозна реакция, да имаме възможност да отреагираме веднага.

Д-р Николов и сестра Михайлова са екипът, който в събота обслужва мобилния кабинет. В неделя ще работи друг екип Работното време на мобилния кабинет остава същото – от 10.00 до 16.00 часа.

Ваксините. Снимка – Плевен прес.

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *