Над 200 походници тръгнаха от Плевен по стъпките на Левски!

dav

От Плевен през Балкана за Карлово тръгна 25-ият национален туристически поход „По стъпките на Апостола“. По традиция началото бе поставено пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен, където всяка година се състои официалното изпращане. Този път това се случи под звуците на гайда и с поема на Илко Иларионов, посветена на Апостола на свободата! Да пожелаят лек път на походниците пред паметника бяха и председателят на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански и председателят на Българския туристически съюз д-р Венци Росманов.
За похода през изминалите 25 години и за тези, които тази година ще преминат Балкана по пътя до Карлово, разказа д-р Галя Цветкова – председател на Общински комитет „Васил Левски”. „На добър час” на участниците пожела и Васил Копчев – един от основателите на похода и почетен председател на комитета. Той и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски, тази година са и най-възрастните походници. Най-малкият участък е Йордан, който през август ще навърши 4 години.
Част от юбилейното издание на похода са представители на Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София, Шумен и Левски. Сред учениците най-много традиционно са представителите на плевенската Математическа гимназия „Гео Милев”. За първа година масово се включват и деца от началния курс – осмият лъч е съставен изцяло от ученици от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов”. Заявка за участие в следващото издание дадоха и от Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен.
Тържественото влизане на походниците в Карлово ще бъде на 18 юли, когато се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата.

Споделете:

Прочетете също

От 17 – ти май лозарите могат да получат финансиране за гроздобер

Снимка – Държавен Фонд „Земеделие“ От 17 – ти май до 27 май 2022 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.