Над половин милион лева от бюджета на община Плевен отиват за обезвреждане на нерегламентирани сметища

Битови отпадъци от нерегламентирани сметища, като „Арт инсталация“. Снимка – Плевен прес.

Както медиите информираха, община Плевен направи „арт инсталация“ от изхвърлени битови отпадъци, при това събрани само за час. Те бяха изложени на показ в Градската градина на Плевен. Кметът на общината Георг Спартански, директорката на РИОСВ Зорница Йотова и Иво Георгиев, управител на сметосъбираща фирма, дадоха по този повод брифинг за медиите от 10:00 ч. на 29-ти юни.

Малко преди това на деца от частна занималня, които имаха разходка в Градската градина, кметът Георг Спартански им разказа защо е събран този боклук и как трябва да пазим чистотата не само в дома, но и в паркове, градинки и на други обществени места.

От ляво на дясно: Зорница Йотова, Георг Спартански, Иво ЖГеоргиев. Снимка – Плевен прес.

Пред медиите кметът Спартански каза: „Идеята за тази грамада е моя. Исках по този начин да направя една добронамерена провокация към гражданското чувство на плевенчани. Защото има неща, които ако замитаме под килима и не им даваме гласност, няма да вървим напред.

Давам си сметка, че реакциите за това няма да бъдат еднозначни. Има достатъчно коментари в социалните мрежи, които изразяват несъгласие. Но това показва, че сме на прав път. Реагират хора, които вероятно са част от авторите на подобни сметища. Защото нормалните граждани се отнасят със симпатия и тревога за състоянието на чистотата в Плевен и общината.

Не е по силите на нито една институция сама да се справи с вандализма и с проявите на такова вандалско отношение към родния град, родната природа и към държавата. Ние сме направили държавата си едно огромно сметище. Говоря за моралното сметище, което виждат всички  всеки ден. От Рила и Пирин, от Черно море, от Родопите до Дунав, ние сме направили нашите реки, планини, морето, с което се гордеем, полята на България – направили сме ги на едно сметище. Много по-лесно, евтино и интелигентно не е да чистиш България за 1 ден, каквито глупави инициативи се появяват, а да не мърсиш всеки ден.

Трябва да е ясно, че ако няма обществена нетърпимост към такива прояви на съседи, които нагло посред бял ден си изнасят боклуците от гаражи, мази, тавани и ремонти на апартаменти, и не подаваме сигнал срещу такива нагли нарушители, няма да се оправим. В западния свят, към който сме се устремили за един хвърлен фас от шофьор през прозореца на колата, 10 души моментално вдигат мобилните телефони и се обаждат на съответните служби, за да бъде санкциониран нарушителят. Там силата на презрението и еднозначното отхвърляне на такива индивиди от обществото, е със силата на присъда, която не подлежи на обжалване. Това обществено и колективно съзнание искам и ние да придобием в България. За да има наистина с какво да се гордеем. Докато обаче правим такива грамади, никога няма да бъдем „Швейцария на Балканите“.„

За миналата година община Плевен е платила от бюджета на община Плевен, а това е бюджета на всички граждани, които плащат данъци и такси, над 570 хил. лв. за обезвреждане на нерегламентирани сметища. За първите 5 месеца на тази година  – 257 хил. лв. 70 хил. лв. сме платили за ремонт на амортизираните и вандалски разбити детски площадки. И ако продължаваме с това темпо отново ще надхвърлим половин милион лева.  За две години – това са 2 млн. лв. Нека гражданите на Плевен си дадат сметка с тези 2 млн. лв. колко улици могат да бъдат основно ремонтирани и асфалтирани, колко детски и спортни площадки могат да бъдат изградени. Плачем, че нямаме пари и става като в поговорката „Вода газиш – жаден ходиш“. Голямото мнозинство разумни граждани трябва ли да се подчиняват мълчаливо на волята на индивиди, които мразят града си и не обичат България ?!“

На въпрос на „Плевен прес“ дали очаква полза от тази инициатива, кметът отговори, че „+човек се развива основно до седмата си година. Основните знания за поведение ги придобива в семейството. Ако до седмата си година едно дете не е научено от родителите си да пази чистота, то ще бъде такова през целия си живот“.

На въпрос от „Плевен прес“ за камери и глоби в такива случаи, кметът обясни: „Не можем да сложим камери на всяко кошче и на всеки контейнер. Има няколко десетки камери. Но съгласете се, че при няколко хиляди контейнери само в Плевен, физически и финансово не е възможно да ги охраняваме. А то е и смешно. Да даваш пари, за да се пазиш от простаци, които смятат, че обществените пространства са, за да обслужват тяхната липса на възпитание.

Идеята е, да се събуди гражданското общество и да реагира“.

Спартански обясни, че за да се състави акт на даден нарушител, са необходими двама свидетели, които при обжалване на глобата в съда, да се яват като свидетели и да потвърдят, че даденото лице е изхвърлило боклука си неправомерно. В повечето случаи хората отказват да свидетелстват и затова налагането на глоби е затруднено. Защото акт без свидетели пада в съда.

От своя страна Иво Георгиев, управител на сметосъбираща фирма разказа: „На територията на Плевен са разположени метални седемкубикови контейнери, които са за безплатно ползване от гражданите. Тези контейнери са разположени на бетонните площадки, където по-рано са били старите контейнери. Всеки гражданин може да се ин формира за това на тел.: 064/80-28-90. Става въпрос за строителни отпадъци в в малки количества до няколко чувала,  където в тези контейнери могат да се изхвърлят. Както и за едрогабаритни отпадъци в по-малки количества. Но когато се прави ремонт на жилище и става въпрос за много кубици строителен отпадък няма как да се изхвърлят на това място. Тогава гражданите трябва да си поръчат контейнер за извозване на строителни отпадъци.

В Плевен има няколко частни фирми, които се занимават с такава дейност“.

Георгиев каза, че практиката строителни отпадъци да се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, води до чупене на машините, средства за ремонт на същите и нарушаване на графика за сметосъбиране. Щетите в такива случаи са големи. Той апелира гражданите да се обръщат по всякакви въпроси свързани с битови и строителни отпадъци на тел: 064/80-28-90.

Подчерта, че показаните отпадъци в т.н. „инсталация“ са събрани само за час и то от нерегламентирани сметища – паркове, алеи, градинки, тротоари, площадки, в коритото на р. Тученишка и др. места.

Зорница Йотова информира медиите, че от началото на годината имат десетки сигнали и повечето от тях са свързани с нерегламентирани сметища- За 2021 год. РИОСВ – Плевен са направили общо 22 акта, като 14 от тях са за нерегламентирани дейности по Закона за управление на отпадъци.

За първото полугодие на 2022 година броят на актовете е 22, колкото за миналата година. 11 от тях също са по Закона за управление на отпадъци.

Глобите зависят от вида на нарушението. Трудностите при налагане на глоби идват от невъзможността за установяване на нарушителя и липсата на свидетели.    

От община Плевен ще обмислят дали да оставят въпросната „инсталация“ още няколко дни в Градската градина.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *