Начало | Икономика | Над половината от обществените поръчки – със злоупотреби

Над половината от обществените поръчки – със злоупотреби

Положението с обществените поръчки в България става все по-лошо, показва отчетът на Агенцията за държавна финансова инспекция /АФДИ/ за 2018 година. Това са най-лошите данни за последните пет години, коментират експерти от Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Държавните ревизори са установили нарушения в 614 процедури. Само от тях държавата е ощетена със 730 млн. лв. Порочните практики в харченето на публични средства стават все по-масови, твърдят от ИПИ. С нарастването на парите в държавния бюджет, нарастват и злоупотребите. Корупционните практики и/или неграмотността на чиновниците прахосват милиарди левове на данъкоплатците, коментира Петя Илиева от ИПИ. Нарушителите не се притесняват от наказанията, тъй като са малки. Започват от „предупреждение” и стигат до глоба в размер на 0.04 % от размера на сумата по обществената поръчка. Така със 730 млн. лв. е ощетена държавата, респ. българския данъкоплатец, от порочните практики с обществените поръчки.

Още по-лошо е, че парите са буквално прахосани и целите не са постигнати, информира П. Илиева.  Тя е категорична, че „нито имаме по-добро здравеопазване, нито по-качествено образование, нито по-ефективна съдебна система. И няма изгледи за промяна.”

Прочетете също

На 28-ми октомври се ражда майсторът на любовната лирика Евтим Евтимов

Евтим Евтимов е роден на днешния ден през 1933 година в Петрич. През 1952 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *