Награда „Плевен“ отиде в небитието заради недоглеждане на Общинския съвет

Снимката е илюстративна.

Недоглеждането е в липсата на поставен срок, в който да се изпълни решение на Общинския съвет свързано с въпросната награда. За какво става дума ?

На 3-ти април т.г. се проведе извънредна сесия на ОбС с точка единствена в дневния ред: Приемане на Наредба 11 за символите, почетните знаци и отличията на община Плевен. Тя сложи най-после някакъв ред и обективност в тяхното раздаване. Общинските съветници гласуваха и приеха, че „Награда „Плевен“ се присъжда за изключителни постижения в дадена област през предходната календарна година“ / чл. 43, раздел II/ . И решиха, че „със заповед на Кмета на Община Плевен се изработва статут на награда „Плевен“, който след одобрението на ОбС става неразделна част от наредбата“. Но забравиха да сложат срок на изпълнение, с който да определят времевите рамки, в които статутът да стане реалност. И макар, че направиха извънредна сесия за приемането на Наредба 11, този пропуск неглижира нейната тежест. Този факт явно е убягнал от вниманието и на две от постоянните комисии към ОбС, които имат отношение към въпроса: ПК по изпълнение на решенията и ПК по култура.

В същото време общини като Русе, Велико Търново, Пловдив дават едноименни награди на свои съграждани и по този начин стимулират умните и талантливи сред тях. И това става по прозрачен и принципен път, регламентиран със съответния статут. Да не говорим, че това е реклама и за самия град. Тази година цяла България чу и видя връчването на награда „Пловдив“, която общината дава за „ярки постижения в изкуството и културата“. Една награда учредена още през 1981 година, която се връчва в 8 раздела: литература, художествен превод, журналистика, театър, музика, архитектура, изобразително изкуство и фотография. Носителите на наградата се определят с приет от ОбС в Пловдив прецизиран статут от специализирани комисии за всеки раздел.

В Плевен тази година по случай 24-ти май раздадоха 140 /?!/ награди на просветни дейци и 5 на културни. Последните щяха да бъдат много повече, ако преди две години отдел „Култура“ не беше сложил някакъв ред и регламент в раздаването им. Нищо против тези награди, освен че бройката прави тежестта им лека, а и те самите са обвързани с 24-ти май, което е друго признание.

Във време, в което чувството за справедливост е нажежено до червено, една награда „Плевен“ с прозрачен и прецизиран статут би внесла надежда сред почтените и талантливи плевенчани в много области, не само в образованието. Защото Плевен – това са неговите хора, а не властимащите. Последните трябва да приемат, че напредъка се дължи не на тях, а на образованите, високо ерудирани и морални хора. И трябва да им отдадат дължимото включително и с такава награда – Награда „Плевен“.

 

 

 

 

Споделете:

Прочетете също

Професионални танцьори и граждани извиха хоро за един милион стъпки в Плевен

Снимка: Община Плевен Хоро „За един милион хороводни стъпки“, организирано от общината, се проведе в …

Един коментар

  1. Кмета: Ааа, верно, че имаше нещо такова! Забравих да си поставя сам срок за изпълнение! Ама, това е така, защото ЖАБКИТЕ ме разсеяха, а пък и постоянно съм във ФЕЙСБУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *