Навършват се 96 години от най-кървавия атентат в българската история

“Света Неделя” се превръща в “жива гробница, с парчета от икони, разхвърляни шапки, окървавени глави – всичко застлано с кръв” – разказва пожарният командир Юрий Захарчук.

Църквата “Света Неделя” след атентата. Снимка – Интернет

Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП). Те взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

Унищожен е цветът на българската армия и интелигенция. На 16 април 1925г. загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-а капитани, 3 депутати (д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително жени и деца. Загиват и много общественици, сред които и столичният кмет Паскал Паскалев.

По случайност всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Поради големия брой хора дошли на опелото, в последния момент ковчегът се премества от колоната / която е взривена минути по-късно/ навътре в храма. Така видните присъстващи на службата са спасени.

 Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Същият ден безследно изчезва журналистът Йосиф Хербст.

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *