Навършват се 77 години от бомбардировката над Хирошима

Снимка – интернет.

На 6 август светът отбелязва годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 година. От тогава шести август е Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие. Чества се по решение на Световния съвет на мира. На 6 август 1945, в 8 часа и 16 минути, над Хирошима избухва първата атомна бомба, употребена срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона. Непосредствено от взрива загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945 са около 140 000, още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души. Бомбата е била от обогатен уран – 235, от оръдеен тип. Това е първият взрив на уранова бомба.

Всяка година на 6 август Националният музей „Земята и хората“ отбелязва „Деня на милосърдието“, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма и на усилията на милиони хора на Земята за изграждане на свят на устойчиво развитие, в който хората ще живеят в хармония с природата и помежду си.

Само на този ден в залата на „Гигантските кристали“ се експонира „Камъкът от Хирошима“, който музеят е получил през 1997 г. от Президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния бомбен взрив. На него е изобразена релефно Богинята на Милосърдието. Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния участък в близост до моста Айпи, на 200 метра северно от кота нула на атомния взрив и изпратено до 188 държави в света от Асоциацията „Камък за мир“, Хирошима.

6 август е и Международен ден “Лекарите в света за мир”. Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.