Навършват се 44 години от строежа на хидрокомплекса Никопол – Турну Мъгуреле

Снимка – „Плевен прес„

През 1978 г. започва строежът на хидрокомплекса Никопол-Турну Мъгуреле. Проучването и проектирането на хидрокомплекса по река Дунав започва през 1956 г. Направена е оценка на 27 възможни места за построяване на язовирната стена. Проучванията показват, че в българо-румънския участък енергийният потенциал на р. Дунав е най-целесъобразно да се използва чрез построяване на два Хидрокомплекса – Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Калъраш.

През 1973 г. се приема идеята за комплекса Никопол-Турну Мъгуреле, за който е разработен подробен технически проект съдържащ 25 тома и частични работни проекти. При проектирането са участвали 7 проектантски институти, учени и специалисти от БАН, ВИАС и други министерства и ведомства. При проектирането е използван опита на Германия, Австрия, Югославия, Франция, Румъния и други страни.

По време на работата по хидрокомплекса реално са изпълнени пътната връзка от град Белене до мястото за строителството на язовирната стена; железопътната връзка от гара Ореш до Дунав; подсилване с баластра на цялата строителна площадка на брега на Дунав; подготвени са хиляди бетонни блокове за подпиране на насипната призма на язовирната стена; подготвени са общежития за работната ръка (приспособени и ремонтирани изоставени училища и други неизползваеми сгради) в границите от Белене до Видин, в населени места близки до строителния обект; изпълнена е социалната програма за ръководния състав в района на Белене (изграден е цял жилищен квартал с всички комуникации – улици, ВиК, електричество и още много други спомагателни и помощни сгради).

Споделете:

Прочетете също

Комисии в Общински съвет – Плевен обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

Снимка – пресцентър ОбС. Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.