До кога с ботушите и в мазето ?

IMG 20180515 172629
Централна градска част в Плевен. Снимка – Плевен прес.

На втория ден след изявлението за сайта „Плевен прес“  на зам. областния управител д-р Красимир Трифонов, че няма опасност от наводнения в Плевен, дъждът удави града и съседните села в общината.  Въпреки прогнозата на д-р Трифонов и на метеоролозите, че обилните дъждове ще ни подминат – това не се случи. Слава Богу, че няма смъртни случаи като този в гр. Роман, където възрастен мъж загива при изпомпване на вода от мазето си. Предполага се – от токов удар.

Плевен се размина с подобни жертви. Пороите наводниха приземни етажи на централния МОЛ, търговските комплекси в центъра, кафенета и банкови офиси. Както винаги пред централната БИЛА  стана море, същото бе положението на колелото при ШЕЛ-а и в индустриалната зона. Пожарна, полиция и фирмите за почистване без бавене започнаха разчистване на улиците.

Оказа се обаче, че са нанесени тежки поражения в селата Къшин, Горталово, Къртожабене. Както и, че това не е за първи път. Къщите в Горталово, които се намират до Екопътеката на р. Чернелка са наводнени и пътят до тях е отрязан от придошлата река. От социалните мрежи се разбра, че обитателите на седем къщи в Горталово дори не са могли да стигнат до домовете си. Наложило се да нощуват в Плевен.

В Къшин отдавна се борят с подпочвените води, а сега просто дъждът ги удави. В Къртожабене ситуацията е същата с наводнени улици и мазета на къщи.

Щетите в тези села са много, водното бедствие се повтаря през годините, хората се оплакват и както винаги се търси виновник.  Както е в момента заради водите на Чернелка и запуснатата екопътека между селата Горталово и Къртожабене.

Кой трябва да се грижи за коритото на р. Чернелка и екопътеката ? Според официалната информация – кметствата Горталово и Къртожабене.  През годините кметските наместници организираха прочиствания на коритото на реката, подновяваха мостове, тъй като реката ги отнася почти при всеки дъжд. Организираха и срещи с „началниците“ от Плевен.  Една такава се е състоя през 2016-та година с председателя на Общинския съвет – Мартин Митев. Ето какво му казаха тогава хората от Къртожабене:  „Имаме голяма нужда от средства за закупуване на машинка, с която да поддържаме зелените площи в селото и екопътеката. В момента селото ни разполага само с една такава машина, използват се и частни, но това не е нормално“, споделиха местните. Във връзка с екопътеката бе поставен и въпроса за назначаването на хора, които да се грижат за поддръжката й през лятото. В отговор на последното Мартин Митев обясни, че на този етап няма отворена програма за временна заетост, по която преди се назначаваха хора най-вече в помощ на малките населени места. „Чакаме и в момента, в който такава програма бъде отворена, Община Плевен ще кандидатства за максимално допустимите бройки. Според това какво ще получим, тези бройки ще бъдат разпределени приоритетно основно в малките населени места“, заяви Мартин Митев. Той пое ангажимент да провери има ли възможност да бъде назначен човек на граждански договор, който да бъде за двете села -Къртожабене и Горталово, и да отговаря конкретно за поддръжката на екопътеката през лятото. /в-к „Посоки“, 03.06.2016 год./

Бройки по програмата няма, пари няма, машини за почистване няма. Има потоп и съсипани домове. Имало е пари  за почистване на екопътеката в Горталово, но … до входа. От там нататък – дървета, храсти и боклуци. Те правят т.н. тапа и водата залива пътя.

Имало е и писмени оплаквания до кметските наместници, но до кмета на Община Плевен – нищо не е стигало, според думите на потърпевши от Къртожабене и Горталово. Имало е жалби и до бившия кмет на Плевен – д-р Д. Стойков по същия проблем,  но и от него – никакво съдействие.  И така председател на Общински съвет, кметски наместници, бивши кметове на община Плевен  си остават само с едните голи обещания.

Както и никакво наказание за безсъвестни жители /и гости/ в тези села, които изхвърлят боклуците си където им падне и както им падне. Насажданото убеждение, че единствено кметът  или институциите са отговорни за чистотата, реда и опазване на природата – е не само невярно, но и дълбоко вредно !

Така стигаме до основния проблем – кой е виновен ? Като изключим Всевишния, къде са даващите обещания, че ще помогнат да няма поражения при дъжд ?! Къде са и тези, дето срещу  50/30/20 лв. гласуват  за същите тези обещавачи на помощ срещу дъждовете ?! Къде е и личната отговорност при опазване на природа и имущество, при съпричастие към общи проблеми ?

Когато тези въпроси намерят отговор, няма да са толкова страшни пороите и лошото време. До тогава – ботушите и изпомпване на вода от мазетата.

чернелка
Река Чернелка и екопътека. Снимка – интернет.

 

 

 

 

Споделете:

Прочетете също

447239524 7163676247069650 6381157875860967976 n

Доц. Малкодански: Общинският съвет е мостът към случващото се в община Плевен

Доц. д-р Иван Малкодански. Снимка: “Плевен прес” Общинският съвет е мостът към случващото се в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *