Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан Байрам

Kurban bayram
Курбан Байрам, наричан още Коч Байрам е празник на жертвоприношението и прошката. Снимка – Интернет.

Курбан Байрам е най-големият мюсюлмански празник, с който се отбелязва приключването на хаджа (поклонението в свещения град Мека).

През 2021г. Курбан Байрам е между 19 и 23 юли.  Празникът  е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни.

Мюсюлманският календар се състои от 12 лунни месеца и съдържа около 354 дни, което е с 10 или 11 дни по-малко от слънчевата година. По тази причина дните на мюсюлманските религиозни празници всяка година се преместват относно григорианския календар.

Конкретната дата за празнуване на Курбан Байрама зависи от местните обичаи: повечето страни следват датата, установена от Върховния съд на Саудитска Арабия, а тя се изчислява спрямо Луната. В Бангладеш, Индия и Пакистан саудитското решение не се прилага, наблюдението на Луната се прави независимо, вследствие на което в някои години празнуването на Курбан Байрама там става в друг ден.

Курбан Байрам е празник на жертвоприношението, с който се отдава почит на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.

Принася се в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното. Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и берекет. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност.  

На празника се иска прошка от по-възрастните, а децата получават подаръци.

Честит Курбан Байрам!

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *