Начало | Здравеопазване | МУ с още един успешно спечелен проект

МУ с още един успешно спечелен проект

Източник-Плевенпрес

На провела се вчера в БТА пресконференция на ръководството на МУ-Плевен, беше представена завършената визия на поредния спечелен от учебното заведения европейски проект. От екипа по управление и изпълнение на проекта, включващ ръководителя проф. д-р Мария Средкова, координатора доц. Д-р Галя Ставрева, както и доц. д-р Пенчо Тончев, Анелия Луканова и Ваня Панчева, дадоха подробна информация за протичането на проекта и многото ползи за младите медици от него. Проф. д-р Славчо Томов също присъстваше в залата в качеството си на консултант на целия екип и ректор на МУ-Плевен.

Основната цел на проекта бе да се надгради функциониращото докторантско училище на МУ-Плевен със специфични дейности и курсове, необходими за развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, като се осигурява високо качество на обучение в съответствие с потребностите на пазара на труда. По тази причина беше подбрана група от над 100 активни участници (36 докторанти, 12 постдокторанти, 40 специализанти и 12 преподаватели).

”Благодарение на създадените по-добри условия за работа, студентите имаха възможност да разгърнат научния си потенциал, докато техните ментори- да проследят доколко преподавания от тях материал е успешно приложен на практика”-заяви професор Томов. ”Спазване на прозрачността при толкова много респектираща финансова документация беше приоритетно за нас, както и многото обществени поръчки, които произлязоха от дейностите по проекта. ”

Освен професор Томов, други експерти по работния и административен процес бяха проф. д-р Григор Горчев и зам.-декана на МУ Добромир Димитров. За някои аспекти от оформяне на проектоплана, като например консултиране на студенти относно спазване на авторското право при изготвяне на курсова работа, бяха привлечени доценти от ВТУ.

Самият проект включва 6 дейности с различна насоченост като идеята е финалния резултат да бъде повишаване мотивацията на студенти за по-нататъшна научно-изследователска дейност и медицинска кариера.

В процеса на изпълнение на заложените дейности студентите бяха обучени как най-убедително се подготвя презентация с научна цел пред академична публика. Освен това бяха предадени важни познания как се извлича статистика и основна информация от литературен труд без това да нарушава нечие авторско право. Студентите получиха прекрасната възможност да пътуват в чужбина до различни научни конференции и форуми и да се срещнат с водещи техники при модерните медицински изследвания. 16 от студенти статии със специфична тематика получиха финансиране  с цел тяхното публикуване в научни журнали. Едно подобно предприятия би струвало средно около 1000 евро, сума непосилна за който и да е било средностатистически студент. Финално бяха изработени кариерни профили на над 80 учащи в системата на МУ, за да могат те да бъдат разглеждани и търсени от своите перспективни работодатели. По време на заключителната сбирка на студентите, участвали в проекта, те изказаха своите искрени благодарности към екипа по администриране на проекта за възможността за обмяна на опит, повишената професионална компетентност и възможността за отделна изява на индивидуалния студент.

Общата стойност на проекта е близо 695 хиляди лева, 591 от които са безвъзмездна европейска помощ по Оперативна програма “Наука и иновация за интелигентен растеж”. Останалата част от финансирането бе поета от националния бюджет.

Източник-МУ

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *