Мрачни изводи след изборите

БългарияПубликуваме великолепния материал на журналиста Огнян Стефанов, чиито изводи споделяме:

………………………………………………………………………………………………

Свалям шапка на Борисов. Той успя да убеди над 1 млн българи, че олигархично-мафиотският модел на управление е по-добър от промяна. Българите не припознаха промяната. БСП,

„Да, България” и „Нова република” не откриха нормалните думи, с които да обяснят какво точно предлагат. А неизвестността плаши. Борисов би с ясното си говорене. Било примитивно, било грубовато – но го разбират. Посланието му бе кратко: Това сме ние, знаете ни, а другите не ме интересуват.

…………………………………………………………………………………………….

Три са основните изводи от тези избори:

  1. Избирателите на Борисов не се плашат от наложения модел. Не им трябват реформи, нито борба с корупцията, стига да не им спират турските сериали, мачовете и кифлите от реалити шоутата.
  2. Над 2,5 млн българи в чужбина (някакво изключение е Турция) не се интересуват какво става тук. Доказва го фактът, че само десетина процента от тях гласуват.
  3. Близо половината от избирателите в България игнорират вота. Те са демотивирани, не вярват на никого и в нищо, мразят политиката и политиците. Протестират с мълчание, а всъщност се самонаказват.

И трите извода обслужват победителите. Да убедиш, манипулираш и уплашиш оскотели, нискообразовани, неинициативни, некреативни, зависими и колебливи хора е къде-къде по-лесно от това да се доказваш пред енергични, жадни за победа и доказване личности. По-добре Москвич в двора, отколкото Мерцедес у съседа.

По-добре мизерни помощи и пенсии редовно, отколкото битка с конкуренцията на пазара и несигурни печалби. По-добре магистрали и саниране с откраднати милиони и съмнително качество, отколкото труден контрол и трудна борба с корупцията. Борба с корупцията означава конфликт с прокуратура, НАП, МВР и пр., което е сигурно главоболие, че и шамари.

Избиратели на ГЕРБ може и да ми се обидят, но гласуването за Борисов и компания започва през последните години с едни 200 000 сигурни гласа. Това са гласовете на администрацията, общините на ГЕРБ, бизнесът, който е зависим от ГЕРБ.

Освен това с Москвича можеш да пренасяш тухли, вар, хоросан, дини, картофи, царевица, фураж и пр. И няма да ти го откраднат. А Мерцедеса тия качества не ги притежава… Москвичът е сигурен, а за Мерцедес се искат усилия, последователност и дори воля. (Изключвам мутрите и мафиотите.)

Борисов доказа за пореден път, че продължава да влачи като локомотив хора с оскъден потенциал. И да стимулира у тях преданост, като у любимите си каракачанки.

Това не е обидно за тях, защото те друг шанс нямат. Това е лидерско умение. Някои могат да сравнят положението със Стокхолмския синдром, но няма да са прави. При Стокхолмския синдром жертвите се влюбват в насилника без да осъзнават това. Те жадуват милостив жест, благосклонен поглед… Отношението към Борисов е съзнателно, предварително обмислено, при това в условие на критики към него. Това го прави доминиращ. Незаобиколим. Дори с мафията, Пеевски и Доган, съмнителните обществени поръчки около него. И знаете ли защо? Защото много българи искат да се корумпират и да се облажат от властта, а не да променят живота си към нормалност.

Да, ще преглътнат и този път модела #Кой, защото Борисов го търпи, развива и усъвършенства. И защото не знаят какви са ползите от това да го няма.

………………………………………………………………………………………………

Цялата статия на Огнян Стефанов може да прочетете тук: http://www.frognews.bg/news_131922/Balgarskiiat-izbor-e-Moskvich-a-ne-Mertsedes/

Споделете:

Прочетете също

TRAMP

Не виждате ли, не чувате ли, не усещате ли провокациите им ?! Или цялата власт, или ще минем през труповете ви!

Давате ли си сметка, че тия, които ни учат на демокрация, същите които налагат със …

Един коментар

  1. Иванчо глупанчо

    Всичко написано е вярно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *