Модернизират болниците в Никопол и Турну Мъгуреле по европейски проект

МБАЛ Никопол. Снимка - Интернет
МБАЛ Никопол. снимка – Интернет

811 253 евро ще даде Европа за двете болници

Стартира изпълнението на проект “Модернизация на здравните услуги в болниците на Турну Мъгуреле и Никопол”, финансиран по Програма INTERREG VA Румъния – България

На 21.10.2020г. община Турну Мъгуреле, водещ бенефициент, в партньорство с Община Никопол, сключи договор за субсидия за изпълнението на проект “МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ В БОЛНИЦИТЕ НА ТУРНУ МЪГУРЕЛЕ И НИКОПОЛ” („Modernization of the health services within hospitals from Turnu Magurele and Nikopol – 16.5.2.044“)

Главната цел на проекта е да се подобри ефективността на здравните услуги и сътрудничеството между доставчиците на здравни услуги на ниво общности от Турну Мъгуреле и Никопол.

Специфичните цели включват модернизиране на здравните услуги, предоставяни от болниците в двете общини, както и развитие на трансграничното сътрудничество в областта на здравеопазването между Турну Мъгуреле и Никопол.

Проектът цели да постигне следните резултати:

– модернизирани 2 болници (Турну Мъгуреле и Никопол);

– 2 обмена на опит между служителите в болниците.

Основната дейност, която ще се осъществи от община Никопол е „Модернизация на болницата в Никопол“. Дейността предвижда закупуване на оборудване, което ще е съобразено с нуждите на болницата. Оборудването ще допринесе за увеличаване на дела на гражданите с достъп до съвременно и качествено лечение, чрез подобряване на капацитета на болницата за предоставяне на професионално и качествено лечение.

Предвижда се и обмен на опит между работещи в сферата на здравеопазването от двете общини, който има за цел да затвърди създаденото между тях партньорство и да допринесе за подобряване на сътрудничеството между доставчиците на здравни услуги на ниво общности.

Общият бюджет на проекта е 811 253,08 евро, от които 85% (689 565,11 евро) са осигурени от ЕФРР, 13% (105 454,81 евро) от румънският и българският държавен бюджет и 2% (16 233,16 евро) от собствен принос на бенефициентите.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Споделете:

Прочетете също

„Сърце и Мозък“ – Плевен стартира програма в полза на пациентите с карцином на гърда

Снимка – Пресцентър МБАЛ „Сърце и мозък“-Плевен. Пациентите с карцином на гърда, които желаят да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *