Начало | Интервю | Мирослав Петров: Ще хвърлям мостове за неща, които си заслужават

Мирослав Петров: Ще хвърлям мостове за неща, които си заслужават

Мирослав Петров – областен управител на Плевен. Снимка – Плевен прес.

Това заяви областният управител на Плевен в първото си интервю за 2020 година. То беше поискано по повод наложеното от областния управител вето върху решението на ОбС за тегленето на кредит от общината за 5 млн. лв. Срещата в началото на годината даде повод за разискване и на други проблеми свързани с развитието на Плевен. Трябва да подчертаем, че областният управител веднага прие поканата ни за среща по тези въпроси.

Г-н Петров, с какви притеснения и удовлетворения започвате 2020 година ?

Удовлетворение от това, че реално ще се опитам посланията от предизборната ми кампания, която беше за кметските избори да доразвием, тъй като там влязох доста дълбоко в материята по някои проблеми които са за града. И в качеството си на областен управителя, доколкото мога с оглед на функционалните ми задължения, ще се опитам да ги доразвия: като промишлена индустриална зона и обходния път на Плевен. Така или иначе аз ще си работя за тези неща, така че това е удовлетворението. От какво се притеснявам ? Това са проблеми, които тревожат цялата страна: засушаването, липсата на вода, проблеми с африканската чума, които се появяват. Безработицата в района, привличането на инвеститори, създаване на бизнес среда, ангажирането на държавата във всичко това. Така че, комплексни са нещата.

Да започнем тогава с тези неща, които изредихте. Обходният път на Плевен, за който казахте по време на кампанията, че „Плевен ще има обходен път и връзка с автомагистрала Хемус и до 2020 година той ще е факт”. Към момента обаче това не е факт.

Все още сме в началото на 2020 година. Имаше обективни предпоставки да се случат, тъй като имаше няколко процедури, по които общината е безкрайно закъсняла. Няколко варианта, които АПИ предложи на общината, които тя не одобри нито един. При положение, че влязохме в мотивите на общината да не се минава през Кайлъка, да не се замърсява въздуха и т.н. Спряхме се на обходен маршрут, който започва от Николаево. .След дебат и силно редуциране на широчината на пътя с оглед влизане в някаква финансова рамка, но за съжаление общината от тук нататък не поема инициатива. Тъй като се минава през общински територии, общината трябва тези територии да ги прехвърли на държавата, държавата да си ги заприходи и да започне изпълнението. Но явно не е приоритет на общината да го прави. Аз не мога да се ангажирам повече.

Смятате, че причината за липсата на този обходен път е изцяло в общината.

Аз казах какви са фактите. Фактите са такива, че общината не предприема никакви реални мерки по обезпечаването на този процес.

Това не е ли задължение на АПИ, а не на общината ?

Не, АПИ предлага варианти. Варианти, които са одобрени, архитектурни …

Но ако тези варианти не са приемливи за Плевен, общината точно затова реагира.

Какво значи неприемливи за Плевен ?

Преминаване на камионите през града.

Няма такова нещо. Аз говоря с факти /показва карта на АПИ с отбелязан на нея обходен път/.  Това е варианта, който не се прие, който беше дебатиран, който минава през Кайлъка – края на Кайлъка. Който дори беше леко коригиран. Това е старият вариант. Това беше варианта, за който г-н Спартански каза, че минава през „Ориндж каунти” /име на американски сериал разказващ за квартала на богатите в щата Калифорния – б.а./ , замърсява града и т.н. Вследствие на което всички други варианти отпаднаха и се спря на варианта най-дългия и най-скъпия маршрут. От Николаево, виждате къде минава, защитена местност и се спуска тука. Като, за да може да се включим във финансова рамка, това беше 4-лентов път, ние направихме предложение от 4-лентов да стане двулентов. Да влезе в някаква рамка и  да падне до пътен възел долу до Балканстрой. За което общината трябваше да си напише домашното, да отчужди терени от телевизионната кула на „Дружба” до Балканстрой. И съответно да го подаде на АПИ, която да си направи проектните документи и да започне работа. Къде виждате тук „Кайлъка” ?! Нищо общо няма с „Кайлъка”.

Добре, всичко това вие не го ли коментирате с кмета на Плевен !

Коментирахме, предложих го като вариант. От тук нататък вече е решение на общината. Тези терени, които реално са в града, това е общинска територия. И решението трябва да си е на общината. Ние предлагаме, държавата предлага, аз в качеството си на областен управител, да официализираме това нещо. Общината и общинските съветници взимат решение. Кметът го внася в ОбС.

А пари за всичкото това нещо, за този обходен път ?

В някаква законова рамка можеше да има някаква финансова корекция нагоре или надолу тъй като беше много скъп вариант 4-лентов път. Но се стигна до вариант, че този път няма да бъде чак толкова натоварен, че да е четири лентов.  И от 4-лентов стана двулентов. Така цената на пътя става наполовина.

И колко  е тя ?

Мисля, че около стотина милиона беше последно, което също имаше варианти за редуциране. Но не се стигна до тази тема. За да се намали също цената на този път вместо да излиза на пътния възел Гривица горе , за да бъде намалена стойността въобще на пътя, най-вероятно предложението на АПИ щеше да бъде да се свързва пътя долу на Балканстрой, както беше пазара на колите и да се ползва това трасе, което си излиза за Гривица.

Т.е. старият път да се ползва.

Да, да се ползва стария път, но така или иначе Плевен да има път. Варианти хиляди е имало, с които са се съобразили представителите на държавата с оглед изискванията на общината. Но не се разглеждат делата по същество.

До тук ли ще спрат нещата от ваша страна ?

Аз нямам полезен ход повече. Ние сме предложили варианти. От тук нататък е комуникацията между общината и АПИ. И между държавата. Областният управител няма отношение. Да, аз ще пледирам, ще настоявам за този път. Но при положение , че ние безвъзвратно закъсняваме с този път при положение, че магистралата ни подмине или поне ни наближи, този път ще стане път с отпаднала необходимост. Този път е важен когато лота между Плевен, Ловеч и Търново почва да се изгражда и града ще бъде застрашен от трафика на автомобили. Тогава вече този път трябва да е готов. А не след дъжд качулка, да почнем да правим  път когато вече магистралния път продължава в посока Русе и така или иначе трафика минава през града. Никой няма да отпусне средства за нещо, от което няма смисъл.

Дано да намерите общ език с общинската управа и да се придвижи обходния път. Всъщност имате ли информация магистралата до къде стигна ?

Всичко се движи по график. Тя още не е на плевенска територия, но при нас вървят отчуждителни процедури, които вървят по график, регулярно, нямаме проблеми. Даже може да се изпревари и пусковия срок.

Той кога беше ?

2021 година – края.

Добре. А „Арена Плевен”, за която казахте, че е личен ваш приоритет, даже нещо повече – кауза. Продължавате ли с тази кауза ?

Това беше при положение, че бях кмет, а аз не съм, така че каузата за мен е до тук. Нямам полезни ходове, тъй като това е общински терен и аз нямам полезен ход, нямам какво да правя там. Да ,комуникациите ми с министър Кралев продължават, това с което съм се ангажирал в предизборната кампания -лекоатлетическата зала, за която ние от ГЕРБ бяхме инициатори и Лайънс клуб, нещата вървят съответно проектно сметните документации в Министерството на спорта и така или иначе ще бъде изцяло реновирана и направена лекоатлетическа зала. Това е нещо, което реално мога да направя тъй като  спортното училище е професионална гимназия и е функция на държавата, а не е на общината. Това мога да правя, но в общинските неща не мога да се меся в тях.

Още ли мислите, че Плевен е в будна кома ?

А вие как смятате ? Какво се е случило ? Колко инвеститори дойдоха  тук за последните години ?

А вие колко докарахте ?

Докарахме много инвеститори, в предизборната кампания поне четири, мога да ви ги кажа

Кои са те ?

Много бяха – и корейци, и германци, и отделно подизпълнители на ИКЕА, но от тук нататък бяха неща за развитие на нов кадастрален план на града, развитие на индустриална зона. Практика която в Унгария има – обособяване на индустриална зона, не като идват инвеститорите да им предлагаш една поляна, която половината е публично държавна, другата е публично частна собственост, тоест собствеността е половината на общината, половината на държавата и инвеститора му е необходимо половин – една година да узакони терена и той губи интерес. С министър Кралев бяхме провели такъв разговор. Тези собствености, както е в Унгария, да се обособят, държавата има такива програми, които може да финансира. Да предложиш полуготов продукт в индустриална зона с вода, ток и пътна свързаност и инвеститора да дойде и да почне да прави бизнес.

След проведените от вас срещи с тези инвеститори конкретни резултати има ли ?

Вижте, конкретни резултати ще се получават когато комуникацията е с кмета. Това беше общински ангажимент. Значи, това се случва на територията на Плевен. Там са нещата, тук е свързано с институции, комуникации, ангажираност на местната власт, пак казвам – на местната власт с тези процеси. Аз го правих с презумция, че съм представител на местната власт.А като областен управител единствено мога да ходатайствам, да лобирам при евентуална инициатива от страна на г-н Спартански за привличане на такъв инвеститор. Да направя някаква логистика със съответното ресорно министерство, да бъда полезен като областен управител.

Конкретния повод за този разговор беше решението на ОбС, с което той одобрява предложението на кмета за кредит за малко над 5 млн. лева. Вие наложихте вето на това решение с мотив, че не е имало обществено обсъждане. Това ли е единственото ви съображение ?

По принцип – да. Тъй като има съдебна практика по това нещо, още повече, че не е актуализирана стойността на съответното мероприятие, което ще се провежда и за мен беше необходим такъв публичен обществен дебат, за да се види целесъобразността – дали примерно град Плевен няма нужда от нещо друго по-приоритетно в момента.

Смятате, че автогарата и площад „Свободата” не са приоритет в момента или пък може да бъдат оставени за по-нататък, така ли да разбирам ?

Може и да се окажат приоритет. Вижте, за мене автогарата е важен център дотолкова,  доколкото тя трябва да отговаря на европейски изисквания. С които плевенските превозвачи да бъдат конкурентно способни, не да се изземват функциите им от направленията Русе – София, в смисъл на превозвачи които не са от плевенска територия. Но трябва да се работи в частта по привеждане на автогарата в такъв вид, който реално да носи някаква принадена стойност. Не смятам, че едно саниране на автогарата  ще повлияе върху инфраструктурата там в региона и ние ще влезнем в списъка на одобрените автогари, които реално можем да кандидатстваме за транспортни линии. Разбирате ли ?

Аз разбирам, но пътувам с автобуси до София и автогарата е в ужасно състояние. Защо да не се направи това саниране ?

Да се направи, но нека да има обществен дебат. Нека се направи КСС /количествено стойностна сметка – б.а./, проектно – сметна документация, тъй като първоначално сумата е била една, после нараства със шестотин – седемстотин хиляди. Кое обуславя това нещо ? Нямаше да го върна ако беше занижена или беше останала същата сума. Да, един път е дебатирано това нещо. Но какво налага такъв разход ? Аз съм плевенчанин, също плащам данъци и  трябва да плащам допълнително един милион. Не съм против, но нека има дебат по този въпрос. И най-вече законово трябва да се изчистят нещата по това решение.

И за финал няма как да не ви попитам. Остра беше битката между вас и Спартански по време на предизборната кампания. Тогава казахте нещо много хубаво, че „областната администрация е мост между държавата и общината”. Е, в 2020 година ще се срещнете ли на този мост със Спартански ? Ще стопите ли ледовете ? Ще изчезнат ли напреженията ?

Всичко е приключило. Предизборната кампания е свършила. Там, където има позитивизъм ние работим по политики. Ние така или иначе сме десни формации. Но за нас са едни приоритети, за г-н Спартански са други приоритетите. Областна администрация няма да бъде някакъв проблем, даже напротив. Ще  хвърля мостове, но за неща,  които си заслужават. Всичко е въпрос на принципи и концепции. За мен всичко е функция на работеща икономика. Благосъстоянието на гражданите идва от работеща икономика, инвестиции, големи инфраструктурни проекти.

Казвате, че ще сте моста между държавата и общината. Ще помагате ли на кмета да стига по този мост до София и не само да стига, но и да има полза от това ?

Разбира се. Това е нещо резонно.

Какво значи „нещо резонно” ?

Ами например по проект, който от доста години стои. При мен идват много хора от „Сторгозия” в приемния ми ден  и питат „г-н областен кога ще се направи долу колелото, пътната връзка с колелото ?” За мене това е един добър проект, с който общината може да се захване.

Но защо не го направи предното общинско ръководство, кмета беше от ГЕРБ тогава.  Или по-предното ? Защо стоварвате на Спартански всички нерешени с години проблеми ?

Това реално е нещото, което е жизнено важно в момента.

Така е.

По- по- предното общинско ръководство не е имало такъв проблем. Аз съм бил полицай 30 години  и знам когато сме стояли долу на колелото през 92 –ра – 95-та година и нямаше такова напрежение.

Но тогава не е имало толкова много коли колкото сега.

Да, не е както сега. Естествено, че този проблем не е бил така належащ както сега. Но защо общината да не го направи ?

Теренът на колелото общинска собственост ли е ?

Да, общинска собственост е. Може да има помощ от държавата, трябва да се предвидят пари в бюджета за съответната година, да се планират средства и да се направи едно мостово съоръжение. Такова съоръжение е проектирано през 80-те години.

И винаги от София са казвали, че няма пари.

Това е въпрос на про активност за такива неща. Ето, за такова нещо бих му подал ръка на г-н Спартански. Заедно отиваме в АПИ, в МРРБ, в МФ, все пак Влади Горанов ни е съгражданин. Да, бих лобирал за нещо такова. Както и за обходния път, за индустриалната зона. Бих се ангажирал, нищо, че не са във функционалните ми задължения. Защото всичко това е за плевенчани.

Благодаря ви за това интервю.

Прочетете също

Д-р Роберт Халваджиян: Боли ме, че общество и медии не се ангажирват с проблема

д-р Роберт Халваджиян, ортопед. Снимка – Плевен прес. Д-р Халваджиян е от стар арменски род. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *