Мирослав Петров, втори в листата на ГЕРБ-СДС : Нека плевенчани помислят какви са алтернативите и къде е сигурността

МИРО НОВ
Мирослав Птров, областен управител на Плевен, областен председател на ГЕРБ – Плевен, втори в листата на ГЕРБ-СДС за 15-ти МИР Плевен за парламентарни избори 2021.

Мирослав Петров е областен управител на Плевен от 2017-та година. Областен председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на ГЕРБ за парламентарни избори 2021 год. Той е с две висши образования. През 1989 година завършва Военната академия във Велико Търново, специалност контра-тероризъм , а през 2003- та година се дипломира като Магистър по икономика специалност „Социален мениджмънт” в Академията по икономика «Димитър Ценов » в Свищов.

През 2005-та и 2006-та година Мирослав Петров успешно завършва обучения на ФБР /ИЛЕА/ съответно  в Унгария и САЩ .Има дългогодишен опит в системата на МВР.

Мирослав Петров е втори в листата на ГЕРБ за 15-ти МИР Плевен, в предстоящите парламентарни избори на 4-ти април 2021 год.

Г-н Петров, как се чувствате в навечерието на изборите ?

Уморен. При мен подготовката за тези избори започва от началото на кампанията. В същото време, дейността ми като областен управител е пречупена и през тях. Повече от половин година работя върху задачи и проекти, които да бъдат финализирани до края на мандата. На други да им се сложи началото, за да няма връщане назад. Всичко това, за да изпълним задачите, които сме си заложили като инфраструктурно развитие и развитие на региона изобщо.

Вие сте едновременно областен управител, председател на Областен съвет на ГЕРБ, втори в листата на партията за предстоящите избори. С тази натовареност компенсирате ли нещо или просто сте работохолик ?

Ще бъда откровен. Не ми е било детската мечта да се занимавам с  политика. Аз съм бил цял живот деполитизиран, тъй като съм работил в системата на сигурността, после 17 години шеф на Бюрото за протгиводействие на организираната престъпност. След това заместник директор и директор на полицията. Не съм имал право да членувам в политическа партия, като не говоря за пристрастията си.

Откровено казано, работата ми с премиера по време на дейността ми в полицията ме мотивира да вляза в политиката. С него се познаваме отдавна, работили сме заедно и той като човек ме е спечелил.  Затова се опитвам да помогна с каквото мога.

След 20140та година, когато се пенсионирах по възраст, заминах за София и работих там. Но се върнах тук, за да помогна на плевенската структура, която не беше в най-добро състояние.

ПРЕЗИДЕНТ
Снимка – пресцентър.

С какво ви помогна премиера ?

Първоначално бях от гражданската квота когато се върнах  Не бях партиен член. Станах такъв когато бе издигната кандидатурата ми за кмет на Плевен.

Премиерът ми помагаше много в дейността ми като областен управител. В това число и в трансмисията между държавата и общинската администрация. Мандатът тогава беше на г-н Спартански, преди това на д-р Стойков и се беше усетило липса на присъствие в общинската структура на град. Премиерът се опитваше чрез мен държавата да помага на общината.  

Неговата помощ задължава ли ви с нещо ?

Не, аз просто си изпълнявам функционалните задължения като областен управител. Така както съм правил това навсякъде където съм работил. Постигнахме много неща. В това число с програмите, които бяха през периода. Но след 2017-та година областните администрации не могат да бъдат бенефициенти по проекти. Така че, аз мога само логистично да подпомагам  кметовете на общини и малките населени места при кандидатстване по програми. Това съм го правил многократно.

Навлякохме си гнева на читателите за публикуването на  вашия пост, който взехме от фейсбук страницата ви, в който пишете за обходния път. Публикувахме го без редакторска намеса. Но от него не ставаше ясно за кой път става дума. Внесете яснота  по въпроса.

Става въпрос за съществуващ път и към момента, който е прекия път от „Плама” в посока Боаза. Минава през Садовец, Ъглен, Крушовица, Дерманци. За този път става въпрос. Той се явява алтернативен път, тъй като последния лот от пътен възел Дерманци до Тенекиения хан, ще бъде последен и той ще се изпълнява. Идеята е, с оглед изнасяне на тежкия трафик, докато се направи обходен път на град Плевен, който има дълга предистория, няколко варианта и по редица обективни и субекткивни причини не е избран вариант, да имаме алтернативен път, който да изведе трафика на коли извън града. Още повече, че до края на 2021 година магистралата ще е готова между Плевен и Ловеч. И ние ако нямаме алтернативен път, който да изнесе този трафик, рискуваме да преминат 1 800 тира  /на денонощна база/  през бул. „Христо Ботев”, който е път от републиканската пътна мрежа и това ще натовари страшно града.

Реалистично ли е този алтернативен път да стане до края на тази година ?

Да, процедурата е много бърза , касае се за финансиране по министерски постановления  на съществуващ път. И това ще се изпълнява от държавна структура – АПИ.

Кога е крайният срок ?

Максимално крайният срок е края на 2021 година поради следния факт: тази рехабилитация е на два лота. Единият лот е на територията на Плевен, другият лот е на територията на Ловеч. Територията на Плевен ще стане в рамките на 3 месеца , това е след Ъглен. От там се навлиза вече в ловешка област. Но тъй като пътят ще се рехабилитира в момента, той се ползва от тежкотоварните  автомобили , които строят магистралата за захранване с инертни материали от кариерата, която е в близост. Идеята е да не почва рехабилитацията докато не свърши  целият процес по магистралата, за да няма повреди по настилката.

Колко ще струва рехабилитацията на този алтернативен път ?

Малко над 30 млн. лв., не мога да бъда точен тъй като на територията на Плевен е 15 млн., а на Ловеч – 17 млн.

Защо тази инициатива става в навечерието на изборите ?

Вижте, аз работя по този въпрос повече от година. Идеята ми назря при срещите ми с индустриалци и собственици на предприятия, които са в Индустриална зона – Плевен. Хората казват „Ние сме предприятие, което има заявки с 5 години напред. Нямаме ниша за договори. 1/3 от продукцията ни се троши по пътищата. Освен това, пътя не е скоростен, бавим продукция”. Същото се отнася и до другите предприятия в района.

Този път е даденост за нашия регион. Има хубав обходен северен път от града ни, който буквално се свързва с този и при наличие на тази магистрала когато лота вече е там, просто назря тази идея. Вече с надграждането на терминал за Долна Митрополия, много инвеститори които са идвали при мен в качеството ми на областен управител, са поставяли тези условия.

Както разбирам, този алтернативен път е ваша заслуга.

До голяма степен – да. Но и с не малка заслуга на директора на АПИ г-н Терзийски, който преди да стане директор беше областен управител на гр. Ловеч. В много регионални срещи, които сме имали като областни управители, винаги сме обсъждали този въпрос. И сега дойде момента да го направим.

С какво искате да ви запомнят като областен управител ?

Хората не ме свързват толкова с тази ми дейност и политиката. Аз съм бил 25 години в системата на МВР.  Бях ръководител на 50-членно звено по опазване на обществения ред, което работеше денонощно. След това се създаде т.н. ЦСБОП  и бях един от първите служители в тази централизирана служба. После 15 години съм бил ръководител на звено ГДБОП. Точно в този период, в който аз служих, бяха мутренските години, рекетите и палежите. Хората ме познават с работата ми в тези звена. След тяхната реорганизация станах зам. директор, после и директор на МВР Плевен. Това е всъщност моето призвание и моята професионална дейност.

Липсва ли ви тази работа ?

Определено ми липсва. Аз се чувствам експерт в тази си дейност.Но по стечение на обстоятелствата се заех и с политическа дейност.

ФАБРКА
Снимка – пресцентър.

Високата ви експертиза в органите на МВР помага ли ви в политическата дейност ?

Определено помага. Но има и някаква степен на обремененост, тъй като в тези структури /на МВР, б.а./, решенията се взимат различно, тъй като в повечето случаи се работи основно в кризисни ситуации. Докато в обществения живот едно решение е свързано с много дебати, обяснения и някой път се взимат не до там правилни  решения  с оглед на дадената ситуация. С това трудно свикнах. Но понякога се оказва, че това е правилното решение.

С вашата експертиза в правоохранителната система и като областен управител, как помагахте за опазване на обществения ред от страна на МВР ?

Стремял съм се в четиригодишния мандат максимално да помагам колкото мога.

С какво ?

Най-напред с взаимодействие с кметовете по места. Каквото съм могъл по национални програми за видеонаблюдения, за съдействие пред висшия ръководен състав за материално техническа база. Един пример ще дам. И в момента работя по изграждането на втори участък на пожарната. Оказа се, че Плевен по географската си даденост е разделен с река и критичната точка около 17 ч. вечер и сутрин към 8.30 знаете какво става на колелото за Сторгозия. И се оказаха няколко случаи когато има пожар или друго бедствие точно в този часови диапазон, пожарната не може да се изнесе поради тапата, която се получава. Затова взехме решение, долу в района на Стара гара обособяваме нов център, втори участък на пожарната. Предприехме необходимите мерки, държавна собственост заменихме с общината, помолих представителите на ЧЕЗ  за едно голямо дарение – да се направи трафопост със самостоятелно захранване и почти сме готови Плевен да има втори участък.

Като политик какво не бихте си простили ?

Като политик не бих си простил да бъда съден за грешките на други хора. Това не бих го допуснал защото всеки, който влиза в политиката иска да бъде запомнен с нещо, което е свършил.  В личен план на мен политиката нищо не ми е донесла.  Напротив. Но като си поел политически ангажимент търпиш активите, но и пасивите на дадена партия.

Вие сте човек с опит в предизборни битки и…

Не бих казал Имам една единствена като кандидат за кмет на Плевен. Тук смело мога да кажа, че нямам такъв голям опит в избори. При тях са много механизми и стечения на обстоятелства, които влияят на крайния резултат. Основно тук е екипната игра. Аз съм екипен играч и винаги съм смятал, че така трябва да бъде. Но в политиката не винаги е така.

Какво в настоящата предизборна кампания ви тревожи и какво ви мотивира ?

Тревожи ме неизвестното от липсата на стабилно правителство, създаване на стабилен парламент. Защото се очертава период на безвремие, в който институциите ще работят на автопилот със редуцирани и ограничени пълномощия.

Защо мислите, че ще е така ?

Защото вижте какви са правомощията на един областен управител при едно служжебно правителство. Единствено и само законно провеждане на изборите. От там нататък – замразяват се всички европейски проекти, всички преструктурирания и назначения във всички институции и ведомства. И на фона на тази Ковид пандемия стават прекалено много утежняващите обстоятелства.

БОГДАН НИКОЛОВ
Снимка – пресцентър.

Какъв изборен резултат би дал стабилно управление и сигурност ?

Това е много относително. За мен стабилност  е сформирането на кабинет. Независимо какъв ще бъде, трябва да има някакъв кабинет. С необходимите пълномощия и каквото трябва да се направи – да го направи. Това дава някаква стабилност, в т.ч. и на инвеститорите.

Не е маловажно каква политическа сила управлява с оглед стратегическите интереси на региона. По-големите инвестиции обикновено са в десния сектор. Докато лявата политика е по-социална , а за Плевен животоспасяващото е сериозни инвестиции да се направят в региона.

Ако има стабилен кабинет и правителство, ще стане ли реалност обходния път до АМ „Хемус” ?

Аз не мисля, че това е функция на стабилен кабинет. Това е нещо, което независимо какъв е кабинета, той трябва да го направи.

Много се проточи направата на този обходен път.

Аз ви казах какви са причините – обективни и субективни.  Едната е, че за хората, които живеят в района, където може да мине пътя, не са съгласни с това, а този вариант е най-евтиния и единствено работещ. До сега пътят щеше да е изграден. Вторият вариант  е с някакъв компромис, през защитената местност и третият вариант е свързан с много пари. Така че, трябва да се намери някакъв оптимален вариант, който да се приеме с решение от ОбС  И разсъждавайки чисто държавнически, ще кажа, че този път, когато магистрала „Хемус” ни подмине, ще стане път с отпаднала необходимост. А той ни трябва сега, за да отклоним този трафик  от града. Този път е необходим на нас – плевенчани и тази магистрала е бонус за нас, за да можем да го направим. В някои случаи е важно и момента да се улови. Сега беше момента да се уреди този път и аз многократно съм го поставял този въпрос. Затова ни бяха отпуснати средства за този алтернативен път.

АПИ ни предложи няколко варианти, но обществото ни е разделено по въпроса, може би трябваше общината да направи обществени дебати или допитване, тъй като това не е моя тема. Защото става въпрос за общински терени.  Да се организира обществено допитване „за” и „против”, и да се каже в един момент: Това е темата, така стоят нещата. Ако искате  примерно да не е през пътя от Ловеч, няма да имате път, защото държавата има някаква рамка на финансиране  – изберете си. Трябваше дебат и повече обсъждане, и въпросът щеше да бъде решен.

За съжаление, аз смятам, че тук ще си изпуснем шанса. Макар че още не сме безвъзвратно закъснели.

ГРАЖДАНИН
Снимка – пресцентър.

Какъв резултат очаквате от кампанията ?

Тази кампания  се провежда в условия на пандемия, което наложи да пренаредим приоритетите си. В същото време на хората едва ли изборите са им приоритет, когато става въпрос за здравето, бизнеса и т.н. Но аз съм доволен, че в листата са успешни хора, които са се реализирали извън политиката. Аз каквото съм постигнал не го дължа на политиката, нито проф. Горчев, нито проф. Господинов.  Нашата цел е нещо да допринесем, всеки със своите си мотиви, със своите експертизи.  И да сме полезни за развитието на града ни.

Вашият призив към плевенчани ?

Моят призив е хубаво да помислят какви са алтернативите, къде е стабилността и със своя избор какво ще спечелят и какво ще загубят. И кое граничи със сферата на научната фантастика и кое е нещо реално.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

448248070 874055034766558 8380731524403706097 n

Започва 18-ият фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

Снимка – Архив 18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ започва …

Един коментар

  1. Е какво ще прави този човек в парламента,нали политиката не му е детска мечта.да му помогнем на човека,да го отървем от политиката. Знаете как – с шут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *