Мирослав Михайлов, студент по медицина, в подкрепа на свой колега: Прекратявате ни присъственото обучение заради риск, а ни пращате в Ковид отделенията. Но ще отидем.

Мирослав Михайлов, студент по медицина. Снимка – лична фейсбук страница.

Мирослав Михайлов е студент по медицина в Тракийски университет и член на Студентския съвет към Университета. Доброволец е в БЧК – Русе, откъдето е родом. В момента живее в Стара Загора..

Публикуваме този пост от фейсбук стената на Мирослав Михайлов, заради неговата актуалност. Както и заради уважението, което имаме към младите хора с позиция, още повече позиция а на студентите по медицина. Същите, на които ще разчитаме да ни лекуват.

Мирослав Михайлов, както и неговите колеги – имат пълната ни подкрепа и уважение !

„По повод преминаването към онлайн обучение на медицинските университети, смятате ли, че тази форма би ни подготвила практически на нужното ниво, което вие парадирате, че имаме след дипломиране?

Знаете ли, че дори и при присъствено обучение има студенти, които не познават хирургичния инструментариум. Студенти, които никога не са хващали скалпел, такива, които никога не са шили една елементарна рана.

Не всичко е хирургия, да… Има студенти, които никога не са слушали сърце или бял дроб. Такива, които не могат да различат перикардно триене от боботене на Фики в 33.

Има и такива, които никога не са виждали ехограф, които не са се запознали поне минимално с методите на образна диагностика.

Смятате ли, че онлайн тези практически минимуми ще бъдат покрити?

Всъщност… какъв е планът ви за действие? Тепърва да обучавате д-р Х, който е на 75г как да борави с интерактивните технологии и как да води онлайн обучение ли? Или пък, да ангажирате д-р У, който е на 28г да ни преподава от вкъщи когато би трябвало да си почива след всички часове работа, след всички написани ИЗ-та, след всичкото четене за колоквиуми?

А какъв резултат очаквате да постигнете? Прекратявате присъственото обучение, с което нарушавате основен принцип от медицината: “око да види-ръка да пипне”, нали на него ни учихте по пропедевтика. Но, повечето студенти така или иначе сме в болниците, защото работим, стажантстваме или доброволстваме, така че излиза явно пак сме в рискова среда. Не се тревожете, ние ще бъдем знаещи и кадърни в специалността, която сме си харесали, в специалността, в която въпреки вас ни обучават. Ала какво да кажем на пациентите, които попитат страничен въпрос: “съжаляваме, тези цикли ни бяха онлайн, имахме само 2 упражнения за по 40мин.”

Нещо, което крайно ме възмути!!!

НЕ СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е МЕКО КАЗАНО ЛИЦЕМЕРНО, ДА ПРЕКРАТЯВАТЕ НАШЕТО ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ, ЗАЩОТО КРИЕЛО РИСК, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА НИ СЕ МОЛИТЕ ДОБРОВОЛНО ДА ОТИДЕМ В КОВИД-ОТДЕЛЕНИЯ, КЪДЕТО ДА РАБОТИМ ЗА АПЛОДИСМЕНТИТЕ В 21:00?!

За финал ще кажа- спокойно, ние ще дадем всичко от себе си да бъдем умели и можещи въпреки вас, въпреки отношението на пациентите, въпреки някои началници на клиники и директори на болници, въпреки заплащането. Ако ли не… всички знаем къде се намира Терминал 1… Останете със здраве!”

Копирано от колега! Пълна подкрепа!

Забележка: Заглавието е на редакцията.Публикуваме фейсбук –  текста с незначителни съкращения.

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *