Министър Радостин Василев: Трябва да има възмездие за разрухата в спорта

Радостин Василев, министър на спорта. Снимка – Плевен прес.

Министърът на спорта Радостин Василев, който беше в Плевен на 17-ти май по повод инициативата „15 минути спорт”, за която ви информирахме /виж тук https://www.plevenpress.com/%d0%bd%d0%b0-17-%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82/, заяви пред медиите позицията си относно случващото се с някои спортни федерации и клубове:

„Има федерации, с които има проблеми с разходването и отчитането на средствата предоставени им от държавата.  Това са Българска федерация по биатлон, Федерацията по шах, както и федерации, които са със забрана за провеждане на състезания и мероприятия. Българска федерация по  автомобилизъм е една от тях. Имаме федерации, които не могат да проведат състезание поради чисто вътрешни административно-управленски и юридически спорове, като Българска федерация по щанги. С дългогодишни спорове в ръководството относно избора на председател на федерацията, които водят до там, че в момента председателят на федерацията не е този, който реално управлява федерацията. Но разписва всички документи. Закъсняват с подаване на заявки към нас, съответно треньорът на националния отбор пита защо няма финансиране , а те помежду си не си говорят…

Общо взето – сложна картина. Трудно е да научим федерации, които дълги години са работили в условия на административен и документен хаос, да спазват правила. Но се научават. Утре /18ти май, б.а./ ще отнемем лиценза на една федерация /вече е отнет  спортния лиценз на Българската федерация по автомобилизъм, б.а./, ще го обявим публично, ще има още федерации с отнет лиценз, но наистина има злоупотреби, които са много сериозни. Аз няма да оставя това да продължава така по никакъв начин.  Затова публикувахме бюджетите на всички федерации, за да видят хората, че 83 % от федерациите получават повече, отколкото са получавали до сега. 4-5 федерации получават по-малко, но то е или заради загубената олимпийска подготовка /каратето вече не е олимпийски спорт/, или по други причини.

Има много примери за злоупотреби. Например – има средства в министерството по програми и наредби. Кандидатстват определени фирми и ги печелят навсякъде. Изненадвам се, че има сдружения с нестопанска цел, които реализират младежки политики в България за стотици хиляди левове – и те винаги са на едни и същи хора. Говорим за милиони. Говорим за много големи липси. Както и за кражби в министерството на проектна документация.

Ще има санкционирани, подал съм 8 аргументирани сигнала и в тази връзка ми е критиката към предишния министър на спорта. Срещу него също има сигнали. Заради това ви казах, че в това отношение няма да има прошка.

Развитие ще има, в това бъдете сигурни. Вече са водени разпити на някои хора. Така че, се надявам да се стигне до там, че обществото да види, че има възмездие. В този сектор трябва да има възмездие за разрухата, която се е случвала.

Аз съм амбициран, не губя сили и ще направя всичко възможно да стигнем до края”.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Един коментар

  1. наблюдател

    Дано най-сетне има справедливост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.