Министър Радостин Василев влиза в битка със спортната мафия

РАДОСТИН
Пресконференция в Министерството на спорта 13.01.2022 год. Снимка – фейсбук.

Националните телевизии излъчиха в спортните си емисии на 13-ти януари, репортаж за конфликт между Радостин Василев като спортен министър и председателката на българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

Час след излъчените репортажи министър Радостин Василев публикува на своята страница обширна информация по създалия се конфликт.

Поместваме без редакторска намеса въпросния текст:

„Ще разоблича мафията в спорта. Започвам огромна реформа в ММС и търговските дружества, на които е принципал. Целта е да бъдат преустановени всички порочни практики, които съм установил в първия месец от мандата ми.

В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на ММС, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор, проблемите в българския спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз съм си представял. По-тежки и сложни от гледна точка на практики в структурата на ММС, в различни административни звена, които по моя оценка са на ръба на законността и които са били тенденция. За тези практики ще взема мерки по законовия ред.

Изключително много проблеми има в дружествата, на които аз съм принципал – „Национална спортна база“ ЕАД, „Академика 2011“ ЕАД, „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Другата седмица взимам решение как ще продължат да работят тези дружества и по личния състав на управлението им.

В понеделник освобождавам всички членове на Съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. Вече съм се договорил с тях. Представили са ми част от документите на тотализатора. По първи мои анализи проблемите са изключително тежки. В последните 6 години – 4 години на загуба, последните 2 години с 8 и 11 млн. лева на печалба. Тепърва ще анализираме сключените договори в последните няколко месеца от управлението на настоящето ръководство на БСТ. С изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство.

Ще бъде извършено цялостно преструктуриране на Министерството на младежта и спорта.

До 10 дни ще има нов устройствен правилник на министерството. Голяма част от хората, които работят в него ще бъдат освободени по различни причини. Някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си в ММС. Другите ще преценяваме каква отговорност може да им се търси. Откриваме много порочни практики в структурите на ММС, разговарял съм вече и с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш. Аз съм станал министър именно заради това – да въведа ред в тази система.

На отделни пресконференции ще давам информация за всяко едно действие, което ще предприемем. Ще информираме за всички дружества, свързаните структури, за загубите на дружествата, за начина на управление на дружествата, за това какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В системата на спорта са се извършвали безобразия. И ние сега започваме да ги вадим.

По повод срещите ми с представители на спортните федерации, на които те бяха запознати с новата Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. Ръководителите приеха с одобрение извършените промени по критериите. Много от тях споделиха, че подобни срещи между министър и спортни федерации не са били практика в продължение на дълги години.

Обявих, че от сега нататък тези срещи ще бъдат регулярни. Хубаво е всички федерации да се събират, за да може да обсъждаме проблемите. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не са тук и не работят заедно с нас.

Изключително добро впечатление имам от представителите на федерациите. Това са хора, които наистина знаят с какво се занимават. Те са опитни, кандидатствали са много години по програмите на ММС. Убеден съм, че няма да имат проблеми с формулярите за кандидатстване по новата Програма. Те самите го декларираха.

Ангажирал съм целия потенциал на ММС, в лицето на дирекция „Спорт за високи постижения“, да се помогне на федерации, които никога не са кандидатствали за финансиране и да попълнят своите документи, за да не се изпуснат сроковете.

Обърнах се към всички с абсолютна откровеност. Във всичките ми разговори с хората съм подходил по този начин.

Ще бъде извършван изключително засилен контрол над разходваните от федерациите средства, които са предоставени от ММС.

Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Аз съм достатъчно смел и целеустремен, за да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт. Повече пари по телефона и с договорки с президенти на федерации няма да се раздават.

От днес вратите ми са отворени за всички. Няма да деля федерациите на олимпийски, неолимпийски, малки, технически, колективни и индивидуални спортове. Аз се боря за това ММС да не бъде изолирано, маргинализирано, а спортът да бъде държавна политика. Федерациите от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност, което отговаря на едно министерство. Ако някой си мисли, че ще бъде така както е било 12 години назад във времето, се е заблудил. На нито една федерация няма да се пречи. Напротив. Сега ще получат най-голямото финансиране за всички времена.

Искам да внеса и разяснение по повод възникналата ситуация с председателя на БФХГ Илиана Раева, която напусна срещата между екипа на ММС и представителите на федерациите преди нейния край.

Никой не разбра защо Раева си тръгна предварително. ММС е институция и трябва да се подхожда с уважение към нея и към министъра. Не съм търсил конфронтация. Имам твърде много работа, за да влизам в междуличностни нападки с г-жа Раева”.

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *