Министър Лорер: Голяма автомобилна компания ще открие 700 работни места в Плевен

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа. Снимка – Плевен прес.

Днес, 14-ти май, министър Даниел Лорер посети Плевен по повод информационна среща с плевенския бизнес и откриване на офис на „Продължаваме промяната” в сградата на Регионална библиотека „Христо Смирненски”в Плевен.

Срещата с плевенския бизнес е организирана от Браншова бизнес камара и Ротари клуб, със съдействието на Областна администрация. Проведе се в зала „Плевен” от 10:00 часа. Присъстваха областният управител на Плевен, кметът на община Плевен, членове на плевенските браншови организации.

Преди началото на срещата министър Даниел Лорер отговори на журналистически въпроси.

Кое е най-важното което ще кажете на бизнеса в Плевен ? Нещо, което те ще чуят за първи път ?/БНР/:

Имаме интересни новини за самия град. Освен, че ще разкажем за всички иновативни програми на Министерството на иновациите и растежа, знаете че тази година имаме половин милиард заделени за малкия и среден бизнес у нас.

Специално за Плевен искаме да разкажем за проявения инвеститорски интерес от голяма автомобилна компания, която ще открие поне 700 места. Все още не можем да споделим конкретното име, но то ще стане ясно в близките седмици.

Днес предстои да разкажем какви са мерките, които по оперативните програми и Плана за възстановяване вече започват и са активни в цяла България.

Надяваме се в рамките на една седмица да обявим мерките в Инфлационния пакет, които ще бъдат за тези 2 млрд.лв. отделени отново за помощ и на граждани, и на икономиката. Така че, работим денонощно за българската икономика и граждани.

Какво ще направите, за да се събере тази ножица между обедняващите българи и тези иновации и високи технологии, които като че ли няма да бъдат в услуга на тези хора ?/БНР/

Съвършено сте права. Социалната справедливост също е важна част от нашата платформа и програма. Не може една част от обществото да се движи бързо напред, а другата да изостава твърде много назад.

Миналата година средната заплата в България се е вдигнала доста над все още малката инфлация тогава, над 12 %. Тоест, за миналата година българинът не е обеднял. Напротив, ние сме забогатели. Ако икономическият растеж продължава да се случва, въпреки инфлацията тази година, ние ще продължим да бъдем свидетели на сравнително забогатяване на българина спрямо предишното му състояние.

Първото тримесечие на тази година българското производство е нараснало с 20 %. Отново над инфлацията. Износът ни е 8 млрд.лв. Това е рекорден износ за всички времена.

Това означава, че нещата не са толкова зле. И работата на държавата е да помага там, където са най-слабите и уязвими слоеве, за да не се разтваря ножицата, както споменахте. Мисля, че ние го доказахме неколкократно. Индексирахме пенсии, вдигнахме заплати на държавни служители в медицинския и образователен сектор. Това е нашата задача. Да помагаме всичко да се движи в рамките на нашия бюджет, така че всички да се радват на икономическия прогрес.

Предвиждате ли диференциране на помощта за бизнеса, защото има огромна разлика в мащабите на всеки бизнес ?/Плевен прес/

Помощта за бизнеса се обуславя от една страна от политиката на правителството, но в частност и от съответни европейски ограничения. Ние самите сме наясно с различните нужди на бизнеса. Ако е възможно и ако европейските регулации за помощ го позволяват, ние определено ще мислим за диференцирани ставки на помощ за различните видове бизнеси.

Кога ще го направите това ? /Плевен прес/

Първият пакет трябва да бъде обявен в рамките на седмица до 10 дни за въпросните милиард и половина – два, за които вицепремиера Асен Василев спомена.

По повод предстоящия протест на 18-ти май, във връзка с тол системата министър Лорер каза, че „който руши пътя е редно да плаща повече за неговото използване”. Той се надява, че въпреки „повишения тон” миналата седмица, „ще намерим добрия тон и с превозвачите, и с колегите от ресорните министерства, за да го продължим”.

По отношение критиките на индустриалния капитал, че няма диалог и дългосрочни мерки, министър Лорер каза: „Аз разговарям и с бизнеси, и с работодателски организации. Всички работим, за да потушим кризата, която Путин създаде със спирането на газа за България. Всички знаем, че от там тръгнаха основните проблеми в момента. Знаете, че премиера лично договори последните доставки на газ от САЩ, които ще ни помогнат поне за месец и половина напред.

От там нататък „Булгаргаз” продължава да работи върху нови източници на газ, за да независим от Путин. И аз вярвам, че със сравнително малката консумация в България, това ще бъде постигнато.

С работодателите и транспортните организации е редно да намалим тона на напрежението и да започнем да дискутираме именно дългосрочните мерки, които касаят най-вече това как държавата може да си позволи да ги финансира”.

По отношение предложението на „Демократична България” за „депутинизация на българската икономика” /Лукойл, б.а./, Лорер заяви, че мерките за освобождаване на българската енергетика от зависимостта на Путин, вече са започнали. В скоро време България ще използва по-малко или никак руски газ. Следващата стъпка ще бъде петролът, който също ще бъде подменен с неруски такъв.

„А по отношение на рафинерията Лукойл, преди всичко трябва да се запитаме защо в последните 10 години тя не е плащала никакъв данък печалба, при положение, че огромна част от горивото в тази страна се предлага именно от тях. Всички знаем, че има един агент на входа и един агент на изхода.  Въпросът е от тук нататък как те могат да бъдат вкарани в икономически контрол, така че да работят за страната, в която се намират”, каза още министър Лорер.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *