Министър Иван Иванов в Плевен: Приоритет на образованието в селскостопанския сектор, над 4 милиона за лозари, Ковид средства за останалите сектори

МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО С ОБРЕДНО ЗАРЯЗВАНЕ НА ЛОЗОВИТЕ МАСИВИ НА ЛВИ – ПЛЕВЕН

МИНИСТЪР ЗАРЯЗВА
Министър Иван Иванов зарязва лоза от насажденията на ЛВИ – Плевен. Снимка – Плевен прес.

На 1-ви февруари 2022 год. министърът на земеделието и храните Иван Иванов посети Плевен. По стара традиция Лозаро-винарският институт прави на този ден зарязване на лозовите масиви на института.

Заедно с министър Иванов, на церемонията присъстваха двамата зам. министри Стефан Бурджев и Иван Христанов. Сред официалните лица бяха зам. областният управител на Плевен Виолета Иеремиева, зам. кмета на община Плевен Милен Яков, бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов, председателят на АБВ Румен Петков, посланичката на Русия в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова, ръководители на институти и държавни организации в системата на МЗ.

Министър Иванов любезно отговори на журналистически въпроси.

„Плевен прес“: Какво планирате за опазването на автохтонните /местни, б.а./ породи, каквато е нашата черноглава плевенска овца, която вече я няма в Плевен, сивото искърско говедо и други уникални наши породи ?

Те попадат в обхвата на държавните помощи. Тази година има увеличени на средствата за нашите стопани с така наречените Ковид мерки. След приемането на държавния бюджет предстои да разпределим средствата. След нотификация от ЕК ще бъдат подпомогнати и тези сектори.

„Плевен прес“: Как ще опазите породите ?

Това до голяма степен зависи от самите фермери, които ги отглеждат. Разбира се с наша помощ със средствата, които им отпускаме. И тази селекция, която те правят да я поддържат с наша помощ.

„Плевен прес“: Смятате ли да преразгледате начина на субсидиране на зърнопроизводителите, така че той да бъде не на площ, а на добив ?

В регламент на ЕК, който определя общата селскостопанска политика е записано точно и ясно по какъв начин се субсидират земеделските производители. В нашето коалиционно споразумение е записано, че ще има  таван на субсидиите в размер на 100 хил.евро. Съвместно с тях сме предвидили и компесаторни разходи в размер на два пъти и половина средната заплата за бранша в региона.

„Плевен прес“: Понеже сте в нашия регион, ще успее ли Министерството на земеделието да регистрира уникалния наш реселешки воден лук ? Как Министерството ще подпомага такива зеленчукопроизводители ?

Това е добра идея. Мисля да се запозная и с други инициативи за регистриране на местни продукти. Това е част от нашата коалиционна програма за регистриране на местни, традиционни продукти, с цел промотиране и подпомагане на българското производство и неговото достигане до максимален брой потребители. Целта ни е да се превърнем от износител на суровини, в износител на готова продукция. Това е един добър начин за подпомагане на нашите зеленчукопроизводители.

Министър Иванов итформира, че се предвижда да се даде приоритет на образованието в селскостопанския сектор. Предвижда се да се развият местни центрове за обучение на земеделски производители съвместно с Националната служба „Земеделие“ , браншовите организации и самите производители. Основно място ще има Селскостопанска академия и Национална служба за съвети в земеделието.

Лозарите ще бъдат подпомогнати с извънредните Ковид мерки, каза министър Иванов, като за целта са предвидени и средства в бюджета. За бранаша са предвидени 4 млн. и 400 хил.лв. и 6 млн.лв. за изби, съобщи министър Иванов.

Заедно с директора на Лозаро винарския институт проф. д-р Иван Пачев, министър Иванов направи обредно зарязване на лозята. С греяна ракия и вино гости и граждани бореха студа. Церемонията завърши с изпълнение на „Северняшкия ансамбъл“. След нея присъстващите се отправиха към избата на Института, където се съхраняват ценни образци на вино собствено производство.

Вижте кратък фоторазказ от събитието:

ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА
От ляво на дясно: проф.д-р Иван Пачев, директор на Лозаро-винарски институт Плевен, Иван Иванов, министър на земеделието и храните, Н.Пр. Елеонора Митрофанов, посланик на Русия в България, Стефан Бурджев, зам.министър на земеделието, Иван Христанов, зам.министър на земеделието, Красимир Конов.
МИНИСТЪР БЪКЛИЦА 1
Министър Иванов полива с вино лозата за берекет. Снимка – Плевен прес.
ВИОЛЕТА 1
Зам. областен управител Виолета Илиева и проф. Пачев. Снимка – Плевен прес.
замове 1
Двамата заместник министри на земеделието Стефан Бурджев /вляво/ и Иван Христанов /вдясно/. Снимка – Плевен прес.
МОМИЧЕТА 1
Снимка – Плевен прес.
МАСА 1
Снимка – Плевен прес.
СЕВЕРНЯЦИ 1
“Северняшки ансамбъл” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *