Министър Гроздан Караджов за протеста на превозвачите: До компромис няма да се стигне при всички случаи

ЗАВЪРШВАНЕТО НА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС” ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗ 2027 ГОДИНА.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството. Снимка – БНР.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, беше в Плевен на 22-ри май като доброволец в Маратона на приятелството. В 9:00 часа на площад „Възраждане” беше даден старт на „Маратон 2022”.

Преди това министър Караджов отговори на актуални въпроси на журналистите. Запитан как ще се разреши кризисната ситуация с протеста на превозвачите, министър Караджов отговори:

„Очаквам работната група в следващите десетина дена да стигнат до вариант, който да е удовлетворителен за цялото общество. Да се стигне до справедлив начин за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа.В частта първи клас, втори клас и автомагистрали.

Това справедливо разпределение е 2/3 за тежкотоварните превозвачи и 1/ за леките моторни превозни средства. Това съм го  казвал много пъти и от тази позиция не искам да отстъпа, защото това е интереса на обществото.

Искам работната група да си направят изчисленията. Превозвачите смятат, че може да се използва само част от второкласната пътна мрежа, за да се достигне същият резултат. Аз бих искал да видя дали това е възможно и понеже сме разигравали различни варианти смятам, че това е трудно постижимо. Затова давам шанс на разговорите.

До консенсус няма да се стигне при всички случаи. Но това е тежестта на моята отговорност. Всеки министър си поема своята тежест и си я носи”.

На въпрос на БНР какво се случва с „Хемус”, след като финансовият министър е казал, че пари има, министър Караджов отговори: „Пари за пътища има, това е вярно. Също така е вярно, че по „Хемус” имаме инхаус процедури, които не са направени по най-прецизния начин от гледна точка на закона и няма как да продължим да се разплащаме по тях.

Така че, в последните 3-4 месеца не е имало плащане, но се надявам в скоро време да ни дадат този дълго чакан доклад юристите за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще платим цялата сума, пари наистина има”.

Министър Караджов уточни, че разследването по криминалната част на „Хемус” е работа на разследващите органи. МРРБ извършва единствено одит на вариантите при евентуално прекратяване на инхаус договорите, какви рискове носи държавата. Дали ще си получи държавата авансите, при които няма изработено абсолютно нищо и дали няма да се претърпи 15 % риск от неустойка, както са сключени тези договори. Такъв риск за държавата е неприемлив за министър Караджов.  Според него крайната година на завършване на магистрала „Хемус” е 2027 година.

Снимки – БНР.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.