Министър Андрей Цеков: По “Хемус” ще бъде подновено строителството до Плевен

ХЕМУС
АМ “Хемус” в отсечката Боаза – Плевен. Снимка – интернет.

“По “Хемус” ще бъде подновено строителството до Плевен. На 20-ти февруари откриваме тунел “Железница”, който е уникално съоръжение с всички системи за защита, строен с нов технологичен метод. В обхвата на тунела има активирани свлачища, които бяха укрепени миналата година. Ще изпълнява важна обществена функция и е безопасен категорично”, каза по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Добави, че от март започва активното строителство по пътя Русе-Бяла.

Припомняме, че на 13-ти април 2023 г. в Плевен се проведе форум “Градовете”, на който стана ясно, че градовете Плевен и Ловеч остават в сянката на недостроената магистрала “Хемус”. В края на годината, на 25-ти октомври, депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов, заяви по време на пресконференция в Плевен, че “участъкът на “Хемус” от Боаза до пътен възел “Плевен се очаква да бъде пуснат към края на 2025 година”. Той обясни, че причините за това поредно отлагане на довършване на участъка от автомагистралата, са в промяна в обстоятелствата. Голяма част от строителните дейности са по т. нар “инхаус” процедури – директно възлагане.

Другият важен инфраструктурен проект, който все още няма решение за Плевен, но е свързан с АМ “Хемус”, е югоизточният обходен път на град Плевен, обясни тогава Трифонов. Според него проектната документация на т.нар. дълъг маршрут или “син вариант” на обходния път, е на етап възлагане на обществена поръчка по изготвяне на оценка за въздействието на околната среда, оценка на съвместимост и екологична оценка за пътните обекти. Предвидено е тя да се случи в рамките на 2023 г., но годината изтече.

На 16-ти февруари 2024 г. министър Цеков заяви: “Строи се, но през зимния сезон темпът намалява. По “Хемус” ще бъде подновено строителството до Плевен. На 20-ти февруари откриваме тунел “Железница”.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *