Министърът на правосъдието положи цветя в Белене в памет на жертвите на комунизма

Minister Jordanova
Надежда Йорданова – министър на правосъдието. Снимка – ” Плевен прес”.

На остров Персин, край гр.Белене днес, 1 февруари,  беше отбелязан Денят за почит към жертвите на комунизма. На церемонията присъстваха министърът на правосъдието Надежда Йорданова, заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, народният представител Атанас Славов, областният управител на Плевен Иван Янчев, кметът на Белене Милен Дулев, председателят на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска, началникът на затвора в Белене ст. комисар Павлин Камбуров, отец Паоло Кортези и представители на фондация „Остров Белене“.

Официалните лица положиха венци и цветя на Паметника на жертвите на комунизма на Втори обект на концлагера Белене.

„Днес почитаме жертвите на комунистическия режим.  Тези, които бяха инакомислещи и платиха с живота си за това. Важно е да помним с почит и уважение към пострадалите и техните семейства. Това е един от начините да продължим напред. На 1 февруари преди 77 години България бележи един от своите най-мрачни дни. Убити са 150 човека от елита на нашата нация в резултат на действията на Народния съд без справедлив процес. Моята задача като министър на правосъдието е да не допускам нито един гражданин да бъде осъден без справедлив процес и без адекватна защита“,  се обърна към присъстващите министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По нататък в словото си Йорданова обяви, че ръководеното от нея министерство тази година ще инициира   поредица от инициативи по повод 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека. Според нея младежите трябва да знаят, че уважението на човешките права е причина днес да не ставаме отново съвременници на зверства. Тя допълни още, че декомунизацията в България още не е завършила и продължава влиянието на бившата Държавна сигурност.

 След церемонията кметът на община Белене Милен Дулев запозна министър Йорданова с  изложбата Памет за концлагера „Белене“ и идеята за създаване на мемориален комплекс в памет на жертвите на лагера „Белене“.

Вижте фоторепортаж на “Плевен прес” от събитието:

общинското и областно ръководства
изложба 3
изложба 2
изложба
изложба 4
Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *