Министерство на финансите: България е изправена пред фалит

ИМА РИСК ЗА ФИКСИРАН КУРС ЛЕВ-ЕВРО. ЗАМРАЗЯВАТ ДОХОДИТЕ.

МФ
Снимка – интернет.

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност информират от БГНЕС. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестиркции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.

Това са само част от сериозните проблеми пред които е изправена страната ни. Те се съдържат в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева. „Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, алармира министърът на финансите и добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания.

Целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП, се посочва още в доклада.

Повече информация вижте тук https://bgnes.bg/news/mf-b-lgaria-e-izpravena-pred-falit-ima-risk-za-fiksirania-kurs-lev-evro-zamrazavat-dokhodite/

Споделете:

Прочетете също

Снимка 5 1

Кандидатът за кмет на Община Плевен на Коалиция „БСП за България“ Ева Маринова: Тръгваме за победа с бюлетина №1

Снимка: БСП – Плевен „Тръгваме за победа силни, решителни, смели и дръзки с бюлетина №1. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *