Последни новини
Начало | Култура | Министерството на културата с отговор по Декларацията на плевенските читалища

Министерството на културата с отговор по Декларацията на плевенските читалища

Министерство на културата. Снимка – интернет.

Уважаеми колеги от „Плевен прес“,

В отговор на Вашето запитване „Ще предприеме ли Министерството на културата някакви действия във връзка с декларацията и ако предприеме, какви ще бъдат те ?”, отнасящо се до постъпилата Декларация от близо 30 читалища в община Плевен относно начина на организиране и провеждане на XXXV-ия конгрес на Съюза на народните читалища, Ви предоставяме следната информация:

По повод постъпилата Декларация, в Министерството на културата е образувана преписка и към настоящия момент се събира информация по посочените в документа факти и обстоятелства. Очакват се становищата на институциите, които имат отношение към тяхната дейност.

Изпратено е писмо до кмета на Община Плевен за становище относно дейността на НЧ “Ракитин-1969” в гр.Плевен въз основа на чл. 26 а от Закона на народните читалища (ЗНЧ) и съдържжащия се в декларацията сигнал, свързан с ръководството и организацията на работа в читалището. Поискана е становище и по отношение на Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” (РЕКИЦ) в Плевен, който се намира в същото читалище, по отношение на възможността и необходимостта от промяна на неговото местоположение.

Предвид факта, че писмото с изложените факти и обстоятелства в Декларацията е изпратено и до Съюза на народните читалища (СНЧ), както и че Министерството на културата не е организатор на конгресите на СНЧ, към момента единствено те могат да отговорят в конкретика на поставените по процедурата въпроси.

Съюзът на народните читалища, както и читалищата в страната, са самостоятелни юридически лица с нестопанска цел, със свои собствени органи на управление и контрол, които са подробно описани в Закона за народните читалища.

Министерството на културата по смисъла на чл.4б от Закона за народните читалища предоставя методическа помощ.

Пресцентър на Министерство на културата

София, бул. “Ал. СТамболийски” 17

26.10.2020 год.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Един коментар

  1. като познавам част от ръводството на МК съм абсолютно скептична към тяхната “проверка ” …Скверно , грозно и умишлено пасивно съдействие на безобразията .. За съжаление няма друг подобен на Надежда Захариева ръководен кадър , който наистина да милее за дейността на читалищата , на хората , които имат нужда от тях , изобщо за българската култура .. Нищо ново в нашата обрулена, нещастна България ! ДОКОГА ?!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *