Министерството на културата: Не знаем какво става с плевенските читалища

Министерство на културата. Снимка – интернет.

В продължение на няколко дни репортер на „Плевен прес” търси връзка с Министерството на културата за коментар относно ставащото с плевенските читалища. А ставащото е това, че председателят на РЕКИЦ – Плевен, както сам се е титулувал, а иначе председател на читалището в което е разположен РЕКИЦ, подава жалба в АС – Плевен, с която оспорва начина на разпределение на читалищната субсидия от страна на избрана за целта комисия. Съдът в Плевен отхвърля жалбата. Ищецът спорва пред ВАС – София, решението на плевенския съд. ВАС отменя решението на съда в Плевен и постановява ново разглеждане на обстоятелствата. Процедурата отнема месеци.

С това на практика се спира изплащането на читалищните субсидии от страна на община Плевен, до излизане на ново съдебно решение. За месеците ноември и декември читалищните работници няма да получат заплатите си, както и средства за издръжката на читалищната база.

Как Министерството на културата ще помогне в решаването на този казус ? Репортер на „Плевен прес” успя да се свърже с доц. д-р Венцислав Велев, добре познат на читалищната общност като експерт в тази област.

Доц. д-р Венцислав Велев. Снимка – интернет.

Къде Ви намирам г-н Велев и бихте ли коментирали казуса с плевенските читалища ?

Намирате ме в Министерство на културата. Преди малко прочетох декларацията подписана от почти всички, както ми се стори, плевенски читалища. Имам усещането, че Плевен изживява дежа вю ! Това се е случвало и друг път. Не мога да коментирам, защото нямам достатъчно информация. Освен това от доста време не се занимавам пряко с читалищата. Потърсете г-жа Силва Хачерян.

Д-р Силва Налбантян – Хачерян е началник на отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности“ в Министерството на културата.  След многократни безуспешни опити да я открием на посочения в сайта на МК стационарен телефон, намираме нейния личен мобилен и успяваме да я попитаме:

Д-р Силва Хачерян, началник отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности“ в Министерство на културата. Снимка – интернет.

Г-жо Хачарян, запозната ли сте с проблемите на плевенските читалища и какви мерки ще предприемете ?

За Декларацията ли ще говорим ?

Не г-жо Хачерян, ще говорим за спряната субсидия на 30 читалища – цяла една община. Те няма да имат средства до края на годината за заплати и плащане на сметки за ток, парно, ремонт, мероприятия и т.н.

Защо е така ?

Нямате ли информация за спряно от ВАС решение на плевенския съд относно разпределението на читалищната субсидия, с което на практика се спира изплащането на тази субсидия до излизането на ново съдебно решение. Което отнема месеци, през които читалищата остават без пари. Какво да правят, как бихте им помогнали ?

Съжалявам. От Вас научавам за този въпрос. Не знам какво да кажа. Нямам никаква информация, освен че случайно ме намирате на телефона.

След което г-жа Хачерян затвори телефона и разговорът приключи. Всички наши опити да намерим експерт в МК, който да е запознат с казуса на плевенските читалища и да даде решение – удряха на камък.

Какво ще се случи от тук нататък с плевенските читалища  явно  зависи от самите читалища. Те ще имат среща на 9-ти октомври от 11.00 ч. в Актова зала на община Плевен, където ще обсъждат създалото се положение. Какво ще решат предстои да разберем.

Споделете:

Прочетете също

Информационният пункт (шатра) за безработни лица ще работи до 3 – ти юни в град Плевен

Снимка – „Плевен прес“ На 20 – ти май, репортерска проверка на „Плевен прес“ установи, …

Един коментар

 1. Проблемът е стар, познат и до този момент НИЩО не е направено . Проблемът произтича :
  1/изключително лош Закон за читалището – много голяма тема
  2/ лошо управление от страна на МК
  3/ читовническо отношение , без размисъл и съпричастност от страна на чиновниците в МК, които са направо мишки и си гледат спокойствието
  4/изключително ПОРОЧНА система за отпускане на нови бройки , реално това са субсидии – НИКОЙ не знае по какви притерии и КОЙ отговаря за тази дейност
  5/ натиск от страна на управниците за отпускане на конкретна бройка за конкретно място – за да осигурят „свой човек “
  6/ изключително неграмотен човек , начело на Съюз на читалищата , който реално НИЩО не е направил .Липса на мандатност на този председател и т.н

  Поздрави ! темата е болезнена !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.