Министерството на културата до „Плевен прес”: Допуснати са трима кандидати до конкурса за директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен

ТЕАТЪР
ДКТ “Иван Радоев” – Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

На 26-ти януари, след часове търсене в сайта на Министерството на културата да разберем колко и кои са кандидатите, допуснати до конкурса за директор на плевенския театър, изпратихме официално запитване до пресцентъра на министерството:

До Министерство на културата
бул. Ал. Стамболийски 17, София

На вниманието на министър Боил Банов!

Уважаеми г-н Банов,
Във връзка с конкурса за избор на директор на ДКТ “Иван Радоев”, гр. Плевен, който ще се проведе на 28.01.2021 год. в Министерството на културата, както и поради липса на информация в сайта на министерството за участниците в него и изпитната комисия, моля да ни бъде дадена информация за следното:

  1. Брой кандидати за конкурса и имената им.
  2. Състав на изпитната комисия, която прослушва и оценява кандидатите. Имената на членовете на комисията и административна длъжност.

Въпросът с избор на директор на ДКТ “Иван Радоев” е от изключителна значимост за обществеността в Плевен.
Ето защо моля да получим информацията преди провеждането на конкурса.


След телефонен разговор с прес центъра на министерството, че желаем отговора да ни бъде даден преди провеждането на конкурса, от там любезно ни изпратиха следния отговор:

ДО Г-ЖА  ПРАВДА МАРИНОВА,
ГЛ. РЕДАКТОР “ПЛЕВЕН ПРЕС”


Уважаема г-жо Маринова,
Съгласно чл. 16 на Наредба Н-4 от 14 юни 2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти, при провеждане на конкурс за заемане на длъжностите “директор на държавен културен институт”, “директор на държавен културен институт с национално значение” и “директор на български културен институт в чужбина”, на интернет страницата на Министерството на културата се публикуват: заповедта по чл. 3, ал. 1, свързана с обявата; списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати до участие в конкурса и съобщение относно класирането на участниците в конкурса.
Обявата, свързана със заповедта за конкурса, можете да намерите тук: http://mc.government.bg/contestsc.php?p=163&s=164&c=2243&CTypeID=1.
Списъкът с допуснатите до конкурса кандидати беше публикуван и видим на сайта на Министерството на културата до момента на публикуването на информацията за датата на провеждането му. Според информацията от списъка, до конкурса за длъжността “директор” на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” са допуснати следните кандидати: Васил Стоянов Василев, Таня Атанасова Шахова, Николай Андреев Ишков.
С оглед обществения интерес и на осигуряване прозрачността на конкурса, както и във връзка с изискванията на Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК), чл. 5. (5) конкурсът се излъчва на запис, като същият ще бъде на разположение на широката публика тук: https://www.youtube.com/channel/UCGXFAvygRrcZ2jc1wfujfTw/videos.

С уважение,
Пресцентър на Министерство на културата

Така имената на тримата кандидати станаха ясни: Васил Стоянов Василев, Таня Атанасова Шахова, Николай Андреев Ишков.

Странното в случая е, че имената им ги получихме по официален път, нещо, което не е направено от други плевенски медии, по информация от пресцентъра на Министерството на културата.
Този факт може да има много обяснения. Едно от тях е съмнението за преднамереност в ранното обявяване на имената.

Но да оставим настрана това и да видим каква биография стои зад имената на кандидатите.

Николай Ишков

ИШКОВ
Николай Ишиков. Снимка – интернет.

Варненецът Николай Ишков е познато име в театралните и мениджърски среди. Даже и във футболните.  Завършва ВИТИЗ през 1987 година и кариерата му тръгва от Вариететния театър в Габрово, за да стигне невиждани висоти в театъра, киното и продуцентството. Учредител и председател на Фондация „Авансцена”.  През 1995 година организира и провежда театралните празници в Плевен, посветени на Иван Радоев. 8 години, до 2013-та, е PR на „Титан” – Бургас. 4 години е директор на зала „Арена  Армеец” – София, до 2017-та.  Собственик и президент на ФК „Спартак – Варна” 8 години, до 2004 година. „Прекарвах мутрите по свой си начин”, казва пред Блиц Николай Ишков. Популярно медийно лице, Ишков е търсен събеседник в Нова и bTV.  Актьор с богата творческа, спортна и мениджърска биография.

Таня Шахова

шШАХОВА
Таня Шахова. Снимка – лична фейсбук страница.

Таня Шахова е позната актриса с характерни роли в киното и театъра. Софиянка, която завършва ВИТИЗ през 1982 година. Популярност ѝ носи участието в сериала „Клиника на третия етаж”, ролята на Класната в „Маргарит и Маргарита”. Запомнящи се са ролите ѝ в „Трампа” и „Голямото нощно къпане”. Таня Шахова е автор на пиеси и романи. През 2017-та излиза първият ѝ роман „Германката”. В работилница „Сфумато” представя пиесите си „Четири, пет и шест”. Шахова няма мениджърски опит, но такъв не се изисква според новите правила на конкурса, който ще се проведе на 28-ми януари.

Васил Василев

ВАСИЛ
Васил Василев, директор в момента на ДКТ “Иван Радоев” – Плевен. Снимка – лична фейсбук страница.

Васил Василев е досегашният директор на ДКТ „Иван Радоев”. Става такъв през 2016 год. след като печели конкурс за поста в конкуренция с още 5 кандидати. Преди това е бил директор на Драматичния театър в гр. Ловеч и зам. министър на културата.  Васил Василев е актьор, режисьор и мениджър. Като такъв, той връща плевенския театър на мястото му. Министерството на културата през 2017-та дава отлична оценка на театъра по различни критерии. Нещо, което не се е случвало от 7 години. Постановки като „Цимбелин”, „Вишнева градина”, „Човекът от Подолск” печелят международно признание. Театърът става носител на редица награди от участията си в международни фестивали. Афишът през сезоните включва голяма палитра от автори: класически и модерни, български и чужди. Възражда се фестивалът „Шарено петле”, спектаклите на камерна сцена, съвместните продукции със Северняшки ансамбъл – Плевен и Общински хор „Гена Димитрова”.  В момента тече националният конкурс за драматургия „Иван Радоев” – Плевен, чиито организатор е театърът.

И тримата кандидати са представили свои концепции за бъдещето на театъра в Плевен през следващите години. Бъдеще, което няма да е лесно заради пандемията. Как ще запазят постигнатото до сега, с какво ще привличат зрители, как ще се преодолява липсата на пари и наличието на страх от вируса, защо искат да бъдат директори? Тежки и важни въпроси, на които изпитната комисия трябва да открие отговора в концепциите на кандидатите.

Плевен и неговият театър очакват най-добрия между добрите кандидати. Очакват, че този път изборът ще бъде професионален, без политически привкус.

Споделете:

Прочетете също

408987243 738265558345259 9132600215669789978 n

Кметът на Червен бряг присъства на общо събрание за управление на отпадъците

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов присъства на общо събрание на Регионалното сдружение за …

Един коментар

  1. Начо Културата

    Интересно ще и да разберем кой са недопуснатите до конкурса кандидати (ако има такива).
    С носталгия си спомняме времената на Илко Иларионов като директор, когато с месеци напред билетите бяха разпродадени. Стигаше се и до там за дадена постановка за 5-6 месеца напред и повече да нямаше билети. Хем те е яд за това, хем изпитваш едно такова шовинистично удовлетворение, че плевенският театър е жив, истински, интересен и УСПЕШЕН. Не като в последните години отиваш 3 минути преди началота на дадена постановка и си купуваш свободно билет все едно сутрин цигари от нонстопа или баничка от кварталната баничарница на път за работа, а вътре като влезеш залата полупразна. И проблема не е в актьорите ни. Те са прекрасни. Проблема е в скучния откъм заглавия и спектакли репертоар. Вече са рядкост такива които предизвикват общия интерес на мало и голямо, от деца до възрастни, на мъже и жени, на учени и прости, на ……. Абе просто Плевенския театър умря последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *