Министерството на здравеопазването открива гореща телефонна линия за въпроси за ваксините

Ministur Kacarov
Д-р Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването. Снимка – Интернет.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е обявил, че от 23 ноември стартира гореща телефонна линия към Министерство на здравеопазването. Гражданите могат да задават своите въпроси, относно ваксинацията, както и всичко друго свързано с нея – дали ваксини може да се поставят при определени заболявания, може ли да се прилага ваксината при бременни жени, както и много други запитвания.

За разясняването на всички тези въпроси, на телефонната линия ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския институт – София.

Отпада и изискването за подписване на информирано съгласие от страна на гражданите преди поставянето на ваксина срещу COVID-19.

Темата е била обсъдена с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Аммон при посещението ѝ в страната преди две седмици. Нейното становище е, че няма единно европейско изискване за задължителен подобен документ.

От извършената проверка на нормативната уредба у нас се установило, че не са налице нито правни, нито медицински основания за искане на писмен документ за информирано съгласие за поставяне на ваксина за COVID-19.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *