Министерски съвет създаде платформа за достъп до обществена информация

888302

Работна среща се проведе в Плевен във връзка с онлайн мрежата “Платформа за достъп до информация“. Уеб платформата е създадена още през 2017 от Министерски съвет, дирекция „Модернизация на администрацията”. В работната среща участие взеха представители на областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново и общините на тяхна територия.

Начинът на използване на платформата от граждани, НПО-та и институции бе представен от Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията” към МС.

Пред медиите господин Божанов разясни същността и целта на платформата. Чрез нея се пести чисто административно време за отговаряне на обществени запитвания от един и същ характер. “Ако примерно дадено национално събитие се случи и получим 15 идентични запитвания от различни медии от страната,те ще могат да видят на платформата как сме отговорили на колегите им и така ще си прецизират въпросите.”

Така се пестят административни ресурси и време.

Освен това гражданите и юридическите лица ще могат свободно да разглеждат различни казуси от страната и черпят опит. Така случаите на отказан достъп до информация няма вече да са индивидуално, а национално достояние и въпрос.

По време на брифинга бе повдигнат въпросът дали върнатите онлайн откази за достъп до информация,могат да бъдат използвани в съда чрез разпечатка на екрана. Юристите от Министерски съвет казаха,че вероятно е възможно, въпреки че немалко спънки ще бъдат налице- повечето съдии все още изискват т.н. административна преписка или подпис за вярност с оригинала.

От първи юли се очаква по-мащабна акция по популяризиране на платформата. ” И сега е възможно да я посетите и поискате информация,но не е сигурно дали институцията отсреща ще Ви отговорим. Предстои да обучаваме държавните институции и общините как да я използват”-завърши Красимир Божанов.

Линк към платформата:

https://pitay.government.bg/PDoiExt/indexExt.jsf
Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *