Миа Нинова от арт школа „Колорит“ – Плевен спечели най-високото отличие на международен конкурс в Чехия

PC020015

Петгодишната Миа Нинова от арт школа „Колорит“ спечели най-високото отличие – Медал „Розата на Лидице“ на 52-та Международна детска изложба – конкурс за изящни изкуства „LIDICE 2024” в Чехия, съобщава ръководителят на арт школа „Колорит“ – Плевен Майя Ананиева. Малката талантлива художничка  е отличена с престижната награда в съревнование на 12 946 творби на деца от 81 държави от различни континенти.

Темата, по която са рисували всички участници е „Керванът“. Керванът предизвиква мисли за пътуване, свобода и независимост. Тя напомня и за живота  на номади, които се движат от място на място и живеят в постоянен контакт с природата. В по-широк смисъл може да е пътуване без граници и ограничения. Камилите са незаменими участници в глобалната екосистема, чийто принос трябва да бъде подобаващо оценен и тяхната защита да бъде насърчавана, затова ООН обяви 2024-та, за „Международна година на камилата“.

В своята пастелна рисунка Миа е пресъздала свободата на движението и хармонията между камила и ездач – бедуин, потопени в  златистото жълто и огненото слънце  на пустинята. Международно жури прави селекция на няколко етапа, докато отбере сред хилядите невероятни детски творби най-впечатляващитe, които печелят престижните награди. Това е забележителен успех за Миа и за нейния арт педагог Майя Ананиева. Международната изложба ще бъде експонирана в Художествената галерия на Мемориалния комплекс „Лидице“.

37 1 jpg

Снимки: Майя Ананиева

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *