Мерките на „Възраждане” за възраждане на държавата

ВЪЗРАЖДАНЕ
Снимка – пресцентър “Възраждане”.

От незаобиколим фактор в Източна Европа, днес ролята на България е сведена до геополитическа периферия на общоевропейския глобализационен политически проект, наречен Европейски съюз. От респектираща политическа и военна регионална сила през първата половина на 20-ти век, страната ни стана държавоподобно образувание (колония) със затихващи функции. Преходът в България не доведе до качествена демокрация и ефективна икономика, каквито надежди имаше. Изроди се в политическо и социално разслоение, което се възпроизвежда през годините. Това уби вярата в българина, че може да бъде изградено справедливо общество. Че България ще стане част от модерния и прогресиращ свят.

Заради всичко това „Възраждане” заложи на 5 /пет/ приоритета в програмата си Ето кои са те:

Икономика:                                                 

Пълноценното развитие на икономиката следва да е резултат от разбирането, че пазарният фундаментализъм е също толкова вреден, колкото и пълният държавен контрол. Ключовите икономически отрасли като енергетика, природни богатства, военна промишленост, транспорт, комуникации и други, следва да бъдат с водещо държавно участие. Задължително изкореняване на корупцията на всички равнища.  Повишаване на доходите на българите. Осигуряване на държавна подкрепа за малкия и средния бизнес. Развитие на селското стопанство и промишлеността. Подобряване на качеството и контрола на храните, защита на географската идентификация на уникални български продукти. Държавна политика за откриване на нови пазари извън България и Европейския съюз. Превръщането на България в технологичен център на Балканите и Европа.

Образование:

Част от целите на „Възраждане” в областта на образованието са: ограничаване на влиянието на чужди фондации и неправителствени организации върху образователната система. Премахване на делегираните бюджети и мандатност на директорите. Намаляване на административната тежест върху учителите. Пренаписване на учебните програми и учебниците по хуманитарните науки в дух на родолюбие. Възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование. Намаляване броя на университетите и завишаване на критериите за прием на студенти. Пряка взаимовръзка между висшето образование и кадровата политика на държавата.

Здравеопазване:

Възраждане е за премахване на търговския статут на болниците и за държавно финансиране на медицинските дейности, обвързано   с потребностите на пациентите. Признаване правото на минимален безплатен пакет медицинска помощ за всички български граждани, която ще е финансирана чрез държавния бюджет. Отпадане на ДДС върху лекарствата. Ефективно прилагане на програми за здравна култура и здравно образование на населението. Възстановяване на училищните здравни кабинети и здравните служби в малките населени места. Осигуряване на държавно програмно финансиране за проблемите по семейното планиране и асистираната репродукция.

Демографска политика:

Демографската ситуация през последните 30 години в България е демографска катастрофа. Населението у нас намалява трайно. Само през последните 30 години броят на живеещите в България е спаднал с повече от 2 милиона души. Броят на жените в детеродна възраст за 15 години е с близо 300 хиляди по-малко. Продължава застаряването на населението. Средното ниво на смъртност вече надвишава 15 на хиляда, докато коефицентът на раждаемост е под 10 на хиляда, което формира отрицателен естествен прираст от над 5 на хиляда – най-висок в Евросъюза.  България намалява с по 133 човека на ден!

„Възраждане” разполага с разработена програма за излизане на страната от демографската катастрофа. Част от мерките, които предлагаме са: стимули за завръщане на българските емигранти; привличане на български общности, които да се заселят в България с облекчена процедура по даване на гражданство, земя, жилище и образование; комплект от мерки за повишаване на раждаемостта.

Укрепване на семейството като институция и като основна клетка на българското общество. Традиционната етика, морал и ценности отново да намерят място в нашето общество и да подпомогнат семействата в желанието им за създаване и отглеждане на деца.

И още:

Преструктуриране и модернизиране на българската армия, която трябва да е способна реално и напълно самостоятелно да защитава националната сигурност и териториалната цялост на страната. Колективната отбрана, основаваща се на участие във военно-политически блокове, може да бъде само поддържащ елемент от сигурността ни, но не и основен такъв.Рреферендуми за оставането на България в ЕС и НАТО. Запазване на националната валута. Оптимизация и дигитализация на държавната администрация, съкращаване броя на държавните служители. Преразглеждане на всички концесионни договори за добив на подземни богатства. Устойчива политика за опазване на околната среда и премахване на нерегламентираните сметища. Засилен контрол върху дърводобивната дейност и възстановяване на вече обезлесени територии.

НОМЕР 5 1
Снимка – пресцентър “Възраждане”.

Всичко казано до тук е напълно постижимо ако има народна и политическа воля за това. Политическата е налице –„Възраждане” от самото си създаване я обяви и последователно я защитава. Народната воля ще проличи на 4-ти април. Задават се тежки времена, за които не се говори. И ако в следващия парламент се настанят отново хищни и безсърдечни родоотстъпници – нищо добро не ни очаква.

Ние вярваме в здравия разум на болшинството българи. Вярваме в себе си, в сънародниците ни където и да се намират. Вярваме в България, защото е преживяла много по-страшни времена оцелявайки като държава и народ.

Вярваме, че изборът с бюлетина № 5 е изборът на разума, родолюбието и надеждата. Нека не я убиваме отново !

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

441166921 857809533057775 2431751343923870228 n

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в Гулянци

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в на Спортния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *