“Менторство за приобщаване” – нов модел за работа с деца от възпитателно училище

Сдружение „Плевенски обществен фонд  – Читалища“ успешно финализира съвместен проект с Възпитателно училище интернат „Христо Ботев “ с.Подем „Менторство за приобщаване“.

От ляво на дясно: Анелия Спасова – ментор и секретар на читалището в с. Долни Вадин, Даниела Димитрова – изпълнителен директор на СПОФ “Читалища”, инж. Нина Атанасова – директор на ВУИ “Хр.Ботев” с.Подем. Снимка – “Плевен прес”

Проектът „Менторство за приобщаване“  е финансиран от Фонд „Активни граждани“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.    Неговата цел е да се разработи, тества и въведе нов подход за приобщаване на настанените във ВУИ момичета, който да бъде прилаган и в другите социални услуги за деца и млади хора от рискови групи.

В рамките на проекта е разработена и въведена   менторска програма, в която  са привлечени 10 доброволци –  граждани с обществен авторитет, професионална реализация и силна мотивация.

 По повод  приключването на проекта Даниела Димитрова, изпълнителен директор на СПОФ „Читалища“   сподели: „Нашата мечта беше да привлечем активни граждани, хора успели в своите професии, които имат големи сърца и искат да помагат на девойките. Успяхме! Избраните ментори дойдоха, заработиха с девойките, променяха техните нагласи, научиха ги на ценности и ги подготвяха за  ресоциализация. Голямата нужда на девойките в институцията е да бъдат приети, да бъдат обичани, да бъдат водени от хора, които са извън училището. Тези деца трудно биха могли да имат преживявания, каквито имат техните връстници навън. Менторската програма даде този шанс и в продължение на 2 години се опитвахме заедно с преподавателите и с активността на самите момичета, да сътворяваме преживявания които да не ги правят различни от връстниците им. Разработихме методология за менторската програма, проведохме конкурс за ментори и попаднахме на хората които ни трябваха. В менторския екип имаме различни професии и хора. Има секретари на читалища, психолог, музикант, мениджър, хореограф, йога инструктор. Това разнообразие на професии и опитност даде възможност на девойките да се срещнат с хора от различни сектори. Работата на всеки ментор бе индивидуална. Имаше индивидуални и групови срещи, посещения на културни събития, отделна програма за развитие на социални умения, семейни ваканции, екскурзии, театрални представления, почивка в хотел, спортни състезания и занимания по приложни изкуства. В рамките на целия период ние измервахме промяната в поведението и нагласите на девойките  по специално разработена методология. Установихме, че момичетата намалиха  агресивните си постъпки, станаха по-спокойни хора и по-добри приятели. Проектът приключи, но менторската програма не приключва. Менторите продължават своята ангажираност към девойките от ВУИ, и привличат свои приятели и колеги, така менторският ни екип се разраства. И това тези хора го правят доброволно, без заплащане, благодарение на големите си сърца. Имаме идея да организираме дарителска кампания, за да съберем средства и да продължим проекта с доброволци. Готови сме да споделим положителните практики с други неправителствени организации, които се грижат за деца в риск.”

Инж. Нина Атанасова – директор на ВУИ „Хр.Ботев“ с. Подем сподели удовлетворението си от постигнатото в периода на проекта. Тя изрази увереност, че всичко преживяно от момичетата в различните дейности ще допринесе за тяхното успешно включване в живота след приключване на престоя им в училището.

Росен Хаджиев – ментор в проекта. Снимка – “Плевен прес”

Росен Хаджиев е ментор, който в работата си по проекта е приложил техниките на психодрамата. Педагог и психолог, с богат опит и желание да помага той сподели пред “Плевен прес”: “Преди 20 години работих за известно време в това специално училище. Опитът придобит там ме направи “дялан камък”, както се изразяваха тогава колегите. Там виждаш и научаваш всичко, което може да те направи добър педагог. Най-важното е да се синхронизираш с децата, а там без този синхрон не можеш да успееш. И се научаваш как се прави. В своята работа с девойките по проекта сега аз прилагах инструмента “психодрама”. Това е терапевтичен метод, при който участникът изиграва минали, сегашни или очаквани житейски ситуации и роли, опитвайки се да ги разбере по-пълно и да постигне катарзис. Децата се учиха да влизат от роля в роля, опознаваха себе си, добиваха опит и развиваха себе си. Целта ми беше със средствата на психотерапията да подпомогна децата да преодолеят ролята на жертвата.”

Ема, ученичка във ВУИ “Хр.Ботев” с.Подем, член на ученическия съвет. Снимка “Плевен прес”

За “Плевен прес” тя сподели: “Беше ми странно, че има хора които се интересуват от нас. Идваха в училището, водиха ни на различни места. Запознах се с много нови хора, имах много нови за мен преживявания. Най-интересно беше на похода към водопада “Пръскалото” до Априлци. Някои от съветите, които ни даваха ще запомня завинаги. Аз разбрах, че трябва да гледам напред и да следвам мечтите си. На моите връстници бих казала да се вслушват в съветите на по-големите, да имат мечти и да се обичат.”

Прочетете също

ГЕРБ-Плевен: РИК се готви да манипулира вота в област Плевен

Извънредна пресконференция на ГЕРБ-Плевен. Снимка – Плевен прес. На извънредна пресконференция в 13.00 ч. на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *