Международен музикален проект завършва с концерти на Плевенска филхармония

Отляво Вяра Шуперлиева, проф.Марио Диаз, Георги Султанов и Любомир Дяковски. Снимка – „Плевен прес“.

На нарочна пресконференция състояла се на 15 септември, беше представен съвместен проект    на Плевенската филхармония, „Моцартеум Университет“ в Залцбург и Сдружение Артем.

За първи път в България, 12 студенти от 9 държави на три континента, ще участват в майсторски клас  на проф. Марио Диаз, преподавател в „Моцартеум Университет“ в Залцбург, по солово концертно пеене.   

Майсторският клас ще завърши с два концерта с Плевенската филхармония, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Те ще бъдат на 17 септември в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен и на 18 септември в зала „България“ в София.

 В пресконференцията участваха оперният певец Георги Султанов – организатор на форума, Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония, проф. Марио Диаз и пианистката Вяра Шуперлиева.  

„Глобализацията започва с културата. Идеята на майсторския клас е да се съкрати пътя на младите изпълнители от учебната скамейка до сцената. Талантът не е достатъчен. Затова е прекрасно, че тук  12 оперни артисти на различна възраст, различно ниво на развитие, различен глас и от различни страни имат възможност да творят със симфоничен оркестър. Всеки един от тях има талант и голяма любов към изкуството. В концертите са включени произведения на Мацарт, Верди, Гуно, Почини, Вагнер и Йохан Щраус,“ сподели проф. Диаз и добави, че за да се роди диамант трябва  първоначална искра.

Георги Султанов – основен организатор на форума беше категоричен: „Самият факт, че си участник в този майсторски клас е признание за талант. В биографиите на тези млади изпълнители ще фигурира, че са ученици на проф. Диаз, работили са с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. За всички нас  участието в този проект е много добър шанс. Освен това, тези 12 млади оперни артисти ще се представят на концерт в Плевен – града на Гена Димитрова, а това  не е случайно място. През последните няколко години се вижда невероятно развитие на плевенската филхармония. Аз работя от доста време с тях и си имаме пълно доверие.“

Запитан от „Плевен прес“ намери ли диамант сред участниците в майсторския клас проф.Диаз отговори: „Винаги, винаги, във всеки майсторски клас се случват открития, но моята цел е да намеря диамант във всеки един млад творец.“

Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски напомни, че преди концерта на 17 септември, от 18ч. ще бъде представена първата книга на маестро Найден Тодоров „Полъх от Англия“.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *