Медицински университет – Плевен ще отбележи 24 май с поредица от събития

Снимка – Медицински университет-Плевен.

Медицински университет – Плевен традиционно организира поредица от събития по повод честването на 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Тази година празникът се отбелязва със състезанието „Аз владея български език“ за отличаване на чуждестранен студент с най-добри познания по езика, тържествено присъждане на наградата „Най-изявен студент 2023” за високи резултати в учебната и научната работа и с гостуващата фотоизложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“, представена от Регионалния академичен център.

На 24 май студентите и преподавателите на МУ-Плевен традиционно ще се включат в празнично шествие на всички училища в град Плевен до барелефа на Светите братя Кирил и Методий, за да поднесат венец в знак на почит към великото им дело.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров ще връчи официално наградата „Най-изявен студент 2023” и приза „Аз владея български език“ на чуждестранен студент на тържествено заседание на Академичния съвет.

Най-българският и най-обичаният празник – 24 май – ни връща през вековете към епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа. Днес българският език заема своето заслужено място сред официалните езици на Европейския съюз, а кирилицата е една от трите официални европейски азбуки.

Споделете:

Прочетете също

115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *