Медицински университет-Плевен и Тракийският университет подписаха споразумение за сътрудничество

Снимка-Медицински университет-Плевен.

На 25 януари, 2023 година ректорите на Тракийски университет и Медицински университет, Плевен  – проф. Добри Ярков и проф. Добромир Димитров –  са подписали споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между двете висши учебни заведения. Проф. Димитров, придружаван от своя екип,е  посетил Тракийския университет за официалното подписване на спогодбата.  От страна на домакините на срещата са присъствали ректорското ръководство на старозагорската алма-матер начело с проф. Ярков, както и деканите на Медицински и Ветеринарномедицински факултети – доц. Ананиев и проф. Стоянчев.

Съгласно споразумението,  двата университета ще обединят усилията си за създаване на оптимални условия за ефективно използване на ресурсите и потенциала си  в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност, както и по отношение на проучване и споделяне на опит и добри практики с цел осигуряване на качествено висше образование. „Времето на академичното разделение приключи” – е казал проф. Димитров по време на срещата и е допълнил: “Дойде моментът на консолидирането в името на бъдещето!”

Основните сфери на сътрудничество, за които са се споразумяли двете институции, са разработване на съвместни програми за обучение, сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите, както и провеждането на теоретични и практически форми на подготовка, развитие на системата за управление на учебната и научно-изследователската дейност, съвместни предложения в посока подобряване на нормативната база и институционалното изграждане в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност. Споразумението предвижда още и методическа и практическа помощ при разработване  и внедряване на нови форми на обучение, създаване на условия за мобилност на студенти и преподаватели, изграждане на съвместни научно-изследователски екипи с цел изпълнение на проекти за научни изследвания, технологични разработки и изпитания, съвместна организация на симпозиуми, конференции, семинари, кръгли маси и др. 

„Бъдещето е в партньорството и кооперирането” – е заявил проф. Ярков при официалното подписване на споразумението. „Верният път е този на обединението – нека бъдем пътеводна светлина и модел за подражание за останалите колеги в образователната система. Вярвам, че това е ключът на успеха!“

В рамките на посещението гостите са посетили новоизградения Академичен информационен център – бъдещия “дигитален дом” на възпитаниците на Тракийски университет и Научния център по аквапоника, който е впечатлил гостуващите с модерния метод за иновативно отглеждане на риба и растения.  Официалната визита е приключила с разглеждане  на една от експозициите в Тракийски университет –  уникалния „Музей на коня и конния спорт“, съхранил изключително ценни експонати от Третото българско царство.

Споделете:

Прочетете също

46 точки в дневния ред на сесията на Общински съвет – Плевен

Снимка – ОбС-Плевен. Общински съвет – Плевен, се събира за редовното си заседание в четвъртък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *