Последни новини
Начало | Политика | Избори 2019 | Медиана: Георг Спартански може да бие ГЕРБ в Плевен за втори път

Медиана: Георг Спартански може да бие ГЕРБ в Плевен за втори път

Анкета изборни нагласи

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански има шансове да остане на поста си за още един мандат, въпреки критиките за работата му и развитието на общината, сочат данните на социолозите от “Медиана”.

Сондажът е направен от агенция „Медиана“ по поръчка на „Институт за модерна политика“. Проведен е на терен 27 септември – 1 октомври 2019 г. с 470 човека 18+ години, жители на община Плевен и е представителен за общината.

Според данните 28% от гласоподавателите заявяват подкрепата си за Спартански. Леко преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор.)

Основните конкуренти са кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров и Илиян Йончев от БСП – съответно с около 22% и 19% от гласоподавателите в Плевен. Следват д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ или БСП. Прави впечатление, че към момента Спартански привлича немалко симпатизанти именно сред привържениците на ГЕРБ и БСП. Това засилва неговите позиции, но може да се окаже и слабост, ако в последния момент хората с партийни пристрастия се подчинят на партийната дисциплина и гласуват за „своя“ кандидат, въпреки симпатиите си.

При балотаж, шансовете са отново на страната на Георг Спартански, показва изследването. 

Към момента данните очертават висока изборна активност – над 60% от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *