МГ-Плевен отбеляза патронния си празник в деня на рождението на Гео Милев

На рождената дата на своя патрон Гео Милев Математическа гимназия „Гео Милев“ – гр. Плевен, чества своя празник. Денят за гимназията започна с тържество в Актовата зала и с посрещане на много гости. От името на Общински съвет – Плевен, празникът уважи председателят на местния парламент Мартин Митев. Гости на събитието бяха още зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, представители на Регионалното управление по образование, приятели на училището.


Тържественото събрание започна с посрещане на училищното знаме и приветствие от директора на гимназията Ирена Борисова. В словото си тя припомни историята на учебното заведение от неговото създаване до наши дни, неговите успехи и традиции. „Нашето училище, това което сме си избрали, с факти показва и сега, че не отстъпваме от традициите“, посочи Ирена Борисова и изброи част от множеството постижения, медали, отличия и челни места през изминалата година, извоювани от учениците на МГ „Гео Милев” в различните сфери. Посочени бяха и постигнатите първи успехи и за новата година.
Към учениците и преподавателите на гимназията се обърна и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. „За мен е чест от името на Общински съвет – Плевен, и лично от свое име да Ви поздравя по случай празника на Вашето училище! Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен, осъществява една благородна мисия – с грижа, любов и всеотдайност да определя бъдещето на поколения деца, отговорни към себе си и обществото! Малко са училищата в страната, които с гордост могат да се похвалят с толкова много талантливи ученици, ежедневно доказващи с лекота знания и авторитета на гимназията на национални и международни олимпиади, състезания и форуми. Всички тези успехи напълно заслужено Ви отреждат мястото на едно от най-желаните учебни заведения в Плевен“, каза Мартин Митев. Той посочи, че МГ – Плевен, не е просто сграда или етап от образованието, а традиция, дух и гарант за успешното израстване на нейните възпитаници като добри хора и професионалисти. „Един ден всички Вие ще продължите обучението си във висши учебни заведения у нас или в чужбина. Където и да сте, в която и точка на света, МГ „Гео Милев“ винаги ще бъде Вашето училище, защото тя вече е част от сърцето ви“, завърши поздравлението си председателят на Общинския съвет.


Празничната програма продължи с изпълнения на таланти от гимназията, а по-късно и с представяне на продукти на клубовете по „Роботика” и „Евроскола“ и спортни състезания. През учебната 2019/2020 г. в Математическа гимназия – Плевен, се обучават над 800 ученици. За тяхната добра подготовка се грижат 61 отлични преподаватели, подпомагани от 16 души непедагогически персонал.

Прочетете също

Плевен се присъединява към градовете, в които се събират разделно отпадъци от текстил, дрехи и обувки

Снимка – пресцентър община Плевен. Контейнери за отпадъци от дрехи, текстилни материали и обувки са …

Един коментар

  1. Стефан Спиров

    По това време (април) през 1985 се чествУва (Sic tunc!) някаква 35-годишнина, а именно: 1959/60 уч. година влязохме в дългото тяло, след като лятото 2-3 месеца строихме сградата и двора, пренсяхме от “мъжката” – всъщност Сменеената на Столиин, сега ГПЧЕ в нова сграда, а там стана МУ – и подреждахме кабинети и класни стаи. Междувременно малкото, но китно балъклийско у-ще “Петко Каравелов набързо стана “Гео Милев”. Убеден съм, че геният Гео е много подходящ за патрон на езиково училище (как пише, как превежда! или на театър, на манастир – където иконите да плачат). Но времената бяха такива, че изгореният поет, есеист, преводач, войник, брат и дълбоко индиивидуалистичен символист трябваше даа стане символ на “Новата вера” и да го наредим ведно с Ботев, Полянов, Смирненски, Вапцаров, В. Андреев. Димитър Методиев, че и Орлин Орлинов през ’68. “Смесената: г-я беше “Й. Сталин”, а ние май “Вапцаров” (Единното сега НГ-то). 58/59 носехме наръкавни номера и се майтапехме с Ренарк. Но от нас израстваха професори, доктори (на науките и на медицината), архитекти, инженери, акушерки и всякакви труженици, че и орденоносци и чат-пат лауреати и герои на труда. Поколения учители се сменяха, та до днес: – само за пример: Ирена е випускничка на Розка Въчева, а Розка – на Люба Сиракова. Три поколения стигат. Ами Митеви? Митев не беше завуч на Георги Димов, дълбоко се съмнявам щеше ли Първо Единно (с най-хубавите момичета – гаранция), да бъде днес МГ. Можеше и да затихне като Трето Единно в Учителския на базата на Педагогическото у-ще с Образцовата прогимназия.
    Мина време и нашата МГ получи нова сграда, чужда нам, випуски 1960-89. Дар на съдбата. Отидох ведбъж да се обадя, идеше 24 май. Пазич (гард, по-нашему) не ме пусна, а Ирена тогава не ме разбра. По-късно се научих да се обаждам по телефона, или да ходя със стара моя учителка. Да е здрава още дълго Венка Митева, Май че и Мара Пацева – научиха ни на много. Другите ги няма – кой по-рано, кой о-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *