МВР-Плевен призовава абитуриентите за ред и спокойствие по време на баловете

20230207 155053

Снимка – Плевен прес.

От структурите на МВР са предприети всички необходими действия, за да се гарантират реда и безпроблемното протичане на абитуриентските балове.  Проведени са предварителни срещи с училищните ръководства, представителите на частните охранителни фирми и на местните власти,  установени са местата, където ще празнуват зрелостниците, уточнени са и детайли, гарантиращи спокойствието и сигурността им.

От полицията призоват абитуриентите и водачите, които ще ги превозват, към отговорно поведение на пътя. Ще има засилени проверки за недопускане на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози. Успоредно с това екипите на полицията ще следят с цялата налична техника и за спазване на скоростните режими. Контролът ще бъде засилен в тъмната част на денонощието и ще се извършва в населените места и извън тях.

По време на миналогодишните балове в страната няма регистрирани смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия с празнуващи (ПТП), но са регистрирани 6 тежки ПТП. Във всички тях автомобилите са били управлявани от зрелостници, ранени са били 4-ма души, 3-ма от които – абитуриенти. От статистиката става ясно още, че през миналата година спрямо зрелостници са били взети общо 576 мерки, по ЗДвП са били съставени 77 акта за установени административни нарушения на абитуриенти и 175 фиша. Към превозващи абитуриенти са били взети 354 мерки, съставените актове по ЗДвП са били 76, а фишовете – 96. Законът не прави изключения за празнуващи, когато се движат с превозно средство – и водачът, и пътниците трябва да използват неговите обезопасителни системи. През миналата година за неизползване на обезопасителни колани в цялата страна са били съставени 184 санкции. Освен в превозните средства, празнуващите трябва да бъдат внимателни и като пешеходци. По време на миналогодишните празненства 4 зрелостници са били санкционирани за нарушения, извършени като пешеходци

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *