Последни новини
Начало | Интервю | Мая Манолова и Георг Спартански за законите, инвалидите и решенията

Мая Манолова и Георг Спартански за законите, инвалидите и решенията

Плевенските медии добросъвестно отразиха посещението на омбудсмана Мая Манолова в Плевен. Тя бе тук, за да „помогне с каквото може“ на плевенчанката Снежи Кежева, останала без личен асистент след смъртта на съпруга си и потърсила помощ от Мая Манолова. В положението на Снежи Кежева са стотици инвалиди, при това в невъзможност да пишат до омбудсмана, както и да попаднат в програмите за личен асистент.  Това бе причината да зададем своите въпроси към Мая Манолова и Георг Спартански.

Плевен прес: Г-жо Манолова, майка ми е на легло, самотна, неподвижна, вдовица, с 40-годишен учителски стаж и 280 лв. пенсия. Не вижда и не може да ви пише. Ще дойдете ли в Червен бряг и ще помогнете ли на майка ми ?

Мая Манолова: Да, ето тук съм и от тук тръгвам за Червен бряг. Всъщност, със Снежи Кежева се запознахме през Фейсбук. Тя ми писа и нейната история ме трогна. Заедно започнахме кампания за подкрепа на възрастните хора за Великден. Снежи отново ми писа, тя наистина е в беда и това, което се опитвам да направя с моя екип е да я подкрепим с всички възможности, които имат неправителствените организации, общините и държавата съгласно законово установения ред. Община Плевен има възможност както чухте от заместник кмета /Стефан Милев – б.а./, 10 хил. лв. са предвидени за подкрепа на хора в беда. Дали са достатъчни или не – друг ще дава тази оценка, но тя ще кандидатства, ние ще й помогнем да кандидатства да получи подкрепа в размер от 100 до 300 лв. Освен това община Плевен е кандидатствала за включване в системата „Социален патронаж“, която ще действа от 1-ви юни. Ще помогнем на Снежи да кандидатства и за тази система. Ако отговаря на условията ще бъде включена. Във връзка сме и със Съюза на военноинвалидите, които да я подкрепят, тъй като съпругът й е бивш военен. Като човек, който се е трогнал от нейната съдба ще я подкрепя с каквото мога.

Плевен прес: Кметовете нямат нормативна база, на която да стъпят, за да помагат на хора като Снежи Кежева и моята майка. Защото държавата не отпуска достатъчно пари и бройки за асистенти на всички нуждаещи се инвалиди.

Мая Манолова: Това беше битката през цялата минала година. Аз съм повторила поне 100 пъти от телевизионните екрани, че начинът по който се дават парите за личен асистент е несправедлив и нечестен спрямо хората, които са от програма на програма. Има хора, които не могат да се обслужват сами и трябва да бъдат подкрепени.

Плевен прес: В състояние ли сте да промените закона в полза на такива хора ?

Мая Манолова: Да госпожо, променихме закона. Законът за личната помощ го написахме аз и моя екип и беше приет в края на миналата година. От 1-ви септември този закон ще започне да работи. До тогава работата на социалните служби, на кметовете и омбудсмана е да помагаме на тези хора. Освен големи групи хора мен ме интересува съдбата на всеки отделен човек. Каквото правим за Снежи го правим за всеки отделен човек, абсолютно за всеки. Ние сме малък екип от трима души, който работи с хората с увреждания и се опитваме да бъдем ефективни със законодателни предложения, с проверки, с гореща телефонна линия. Но затова съществуват такива общини, защото тук има социален отдел, социален патронаж, има хора, които са социални работници. Знам, че те имат проблеми и на тях им е натоварено, получават ниски възнаграждения. Ние сме застанали зад тях и зад техния професионализъм. Но трима души не можем да решим всичките проблеми, но пък ако оставим един човек в беда, който се е обърнал към нас, това ще бъде абсолютно обезкуражаващо за всички останали.

Георг Спартански: За да започне г-жа Снежи Кежева да получава услугата личен асистент по тази програма, има два варианта. Единият е някой от хората, които са кандидатствали преди нея за тази прогама – да се откаже. Другият – някой от кандидатите по програмата да завърши с летален край, казвам го с извинение за натуралистичния израз, но това са фактите. В този момент всичките места по тази програма са заети. И независимо от това, че междувременно е настъпила смъртта на съпруга на г-жа Кежева, за което моите човешки съболезнования, но няма как да елиминираме някой от програмата, за да сложим друг на негово място.  Затова казвам и съм дълбоко убеден, че индивидуалния подход в случая за един човек, не работи. Защото в България има хиляди такива случаи на хора, които са в неравностойно положение и се нуждаят от същата грижа. Но заради ограничеността на бройките и средствата, не я получават. Аз се надявам, че от 1-ви септември тази система ще се промени, така че всички нуждаещи се, но не с фалшиви ТЕЛК-ове, а наистина нуждаещи се, да могат да получават тази допълнителна грижа, от която се нуждаят.

На г-жа Кежева ще й бъде отпусната еднократна помощ, но това няма да реши нейния проблем до септември, докато започне по нов начин да се администрира програмата и разпределят средствата. Освен това, отново подчертавам, че такива случаи не само в плевенска община, но и в останалите 264 в България, има хиляди хора, които имат нужда от тази социална програма и социална грижа. Затова аз съм против решенията на парче, за един човек. Права е г-жа Манолова като казва, че всеки човек е важен, но аз твърдя, че когато трябва да се реши проблема на един човек трябва да се реши и на всички останали. Иначе остава усещането, че заради личното познанство с омбудсмана неговия проблем е решен, а на всички останали – не е решен. Затова казвам, че трябва системен, генерален подход със законодателни инициативи и този проблем за нашите съграждани – инвалиди, да бъде решен завинаги.

Плевен прес: В какво виждате ползата от днешното посещение на г-жа Манолова ?

Георг Спартански: Със сигурност има полза, защото това е един остър социален проблем и този социален проблем трябва да търси адекватно решение. И в този смисъл всеки, който удря камбаната по наболели проблеми, докосва оголени нерви, винаги има полза да бъде чут, да бъде коментиран проблема и да се търсят най-адекватни средства  за решаването му. Но пак казвам – решаването за всички, а не за един.

Тук се намеси г-жа Манолова, която каза, че не разбира кмета Спартански, тъй като всяка жалба, която получава си иска решението. А пък той като кмет да решава за всички. Тя е внесла законодателни промени и се е преборила с всички да бъдат приети  Кметът й припомни, че бюджета не му е бащиния и не може да харчи от него по симпатия. Както и, че решението трябва да е съгласно закона. Той попита какво ще прави г-жа Кежева и стотиците като нея, които ще получат еднократна помощ, но до септември остават без асистенти и без средства.  Това ядоса Мая Манолова, която отново изтъкна битките си за промени в закона, за които кметът не спомена и последваха не дотам елегантни реплики. Ще ги подминем с мълчание, тъй като са без значение за основното – Плевен е сред областите с най-висок относителен дял на лицата с увреждания според данните на НСИ от 2011 г. – 23 726 души. Половината от тях са с увреждания от 71 до 90 % – 10 458 души. А 5 704 човека са с увреждане над 90 %. Държавата остави през годините болшинството от тези хора без постоянна социална подкрепа. А Мая Манолова едва ли би могла да отиде при всички ако получи 10 хиляди молби за помощ. Така, че остава гражданският натиск върху институциите по примера на майките. Време е да ги последват бащите, синовете и дъщерите.

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *