Мащабен проект финансиран от Фондация „Америка за България“ ще реализира читалището в Никопол

НЧ „Напредък 1871“ гр.Никопол. Снимка „Плеве прес“.

В средата на месец юли повече от 30 читалища от община Никопол и няколко съседни общини от плевенска област ще участват в богата културна и концертна програма. Ще има кулинарни демонстрации, риболов за напреднали, презентации за дунавската флора и фауна и екологични инициативи. Повече информация за предстоящите събития ни предоставя Ралица Маринова секретар на НЧ „Напредък 1871“ гр.Никопол:

Ралица Маринова – секретар на НЧ „Напредък 1871“. Снимка „Плевен прес“.

„Фондация „Америка за България“ повярва на екипа на читалището и финансира нашата идея на стойност близо 15 хиляди лева. Читалището ще похарчи и собствени средства – малко повече от 4 хиляди лева. Проектът ни е със заглавие „Дунав, хора, природа и традиции“. Заложили сме идеята за развитие на гр.Никопол като дестинация за алтернативен, природен и културно-исторически туризъм. Целта ни е да повишим интереса на общността към ползването на природните ресурси и реката. Проектните дейности ще са в помощ и на рибарската общност на Никопол.

Проектът включва фестивал, който ще се проведе от 16 до 18 юли т.г. Датите не са избрани случайно. На 16 юли се навършват 144г. от освобождението на Никопол от турско робство. Предвидили сме тържество на Руски паметник, след това голяма група доброволци ще почистват плажната ивица на града.

На втория ден, 17 юли,  ще има кулинарни представяния от всички читалища от община Никопол и гости на града. Голямата изненада за втория ден е концертната програма – ще се изявят читалищни колективи от 30 населени места от цялата област.

Ще има и за децата – целодневно детско арт ателие „Златни ръчички“. През деня ще има много презентация за флората и фауната на река Дунав, на екологични и образователни теми. За това ни партнират  WWF – екологичната организация за запазване на биологичните видове. На третия ден сме предвидили детски риболов. За него ще ни помогнат специалисти от  клуб „Стари видри“ – Русе. Децата ще научат как се лови риба и защо трябва да се пусне обратно в реката. Свързано е с намалената популация на застрашени видове. Ще има и награден фонд. За този уърк шоп ще поканим и големи рибари от Никопол,  винаги има какво да се научи.

От години мащабен фестивал не се е случвал в Никопол. В предвидената културно- концертна програма на втория ден ще се изявят читалищните състави от цялата община. Ще има демонстрационно готвене на рибена чорба. За кулинарните демонстрации, за комуникацията с други общини и по цялостната подредба на втория ден сме изключително благодарни на Мария Иванова – банатската българка, секретар на читалището в с.Асеново. Тя прави кулинарни спектакли и фестивали и с радост споделя своя опит.

Очакваме около 30 читалища да участват от няколко общини. Сцената за втория ден ще бъде на площадката пред читалището от страната към Дунава. Мястото е красиво, облагородено и достатъчно просторно да побере всички участници и гости.

Нашият 7 членен читалищен екип има и други идеи. Щом имаме доверието на никополската общественост и желание за участие в нашите проекти ще се стараем да сме полезни. Надяваме се да отговорим на очакванията на общността.“

Прочетете също

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Снимка – Интернет. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *