Мартин Митев: Очаквам 2023-та да бъде по-трудна от отиващата си година

МИТЕВ
Мартин Митев, председател на Общински съвет – Плевен.

Г-н Митев, как приключва годината за Общински съвет – Плевен, и Вашата оценка за работата на местния парламент за тези 12 месеца?

Благодаря на „Плевенпрес“ за оказаното внимание в качеството ми на председател на Общински съвет – Плевен. Втори мандат съм на този пост и след всичките тези години като съветник и пръв сред равни съм повече от убеден, че за да бъдеш част от местната власт първото и най-важно нещо е желанието да работиш за града си и за хората. Ако тази кауза ти е чужда – няма смисъл. Мнозина възприемат участието в политиката и във властта като нещо, до което човек трябва да се добере, за да успее. За мен това е отживяло мислене. Ако си кадърен и струваш като човек ще успееш без значение дали си част от държавна или местна власт. Казвам всичко това, като въведение към отговора на въпроса Ви как работихме тази година в Общинския съвет и оценката, която аз и колегите ми бихме дали. Оценката винаги е субективно нещо, защото зависи от гледната точка, а в случая и от още много други обстоятелства – 2022-ра беше трудна финансова година, година на политическа криза, военен конфликт, животът на хората като цяло стана по-труден. Всичко това няма как да не се отрази и на нашата работа. Въпреки това, на финала на 2022 на въпроса Ви бих отговорил по следния начин: През тези трудни 12 месеца избраните 41 в Общински съвет – Плевен успяхме да осигурим нормалното функциониране на Плевен и показахме, че сме там не заради властта, а за да си вършим работата. Точно тук вероятно ще предизвикам лавина от хейтове сред Вашите читатели, но както не веднъж съм казвал – най-лесно е човек да критикува, а в днешно време още повече, защото много от тези критики идват от хора, скрити зад клавиатурата на своите компютри. За съжаление политиците у нас не будят симпатии, но затова едва ли бихме могли да се сърдим на хората. Затова в Общинския съвет просто се опитваме да си вършим работата както трябва, а че винаги ще има недоволни – това е ясно.

Кои бяха по-важните въпроси, които трябваше да решавате в местния парламент през тези 12 месеца?

Предложенията, които сме обсъждали и взетите по тях решения, са стотици. Направих си труда чисто статистически да погледна справката от началото на годината – за тези 12 месеца Общинският съвет е заседавал 12 пъти, както знаете по Правилник заседанията са всеки последен четвъртък на месеца, а при необходимост се свикват и извънредни такива. Приетите решения от началото на годината са 382 до края само на м. ноември. Предстои ни и декемврийско редовно заседание. Веднага ще посоча и кое беше първото ни решение за тази година – това е приемането на Наредбата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца от Община Плевен. Взехме това решение с пълно единодушие. Еднократната парична помощ вече се отпуска за новородено или осиновено първо, второ и трето дете на родители, отговарящи на съответните критерии.

Винаги едно от най-важните решения за една община, за да може да функционира нормално, това е бюджетът. 2022-ра беше трудна, защото започна без бюджет поради политическата криза в страната и липсата на национално съгласие по приоритетите, по които трябва да бъдат ангажирани централната, законодателната и изпълнителната власт. Бюджет нямаше в около една трета от годината. Работата в условията на липсващ бюджет затруднява изключително общинската администрация, защото я поставя в невъзможност да планира и прогнозира приходите и разходите си, а това неминуемо се отразява и върху различните дейности, върху инвестиционната програма, капиталовите разходи, върху дейностите в спорта, младежки календар, култура. Това са сферите, в които Общинският съвет със свои автономни решения може да определи как да се харчат общинските средства. Успяхме, независимо от всичко, да осигурим нормалното функциониране на Община Плевен в този труден период. Приехме бюджета на Общината с Решение № 877 на заседанието ни на 26 април тази година.

Други важни решения, които бих откроил, са всички решения, с които Общинският съвет даде съгласие Общината да кандидатства с проекти за европейско финансиране. Тази година, в резултат на такива наши решения, бяха приключени някои значими проекти – проектът, чрез който Плевен се превърна в град със сто процента екологичен градски транспорт, изпълнението на проекта за интегриран воден цикъл на стойност над 116 милиона лева с ДДС, ремонта на Автогарата, приключени са дейностите по модернизиране на уличното осветление в града.

През 2022-ра година категорично бих откроил и решенията за удостояването със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на двама именити плевенчани – това са Русалин Русалинов, вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на КК „Петромакс“ – Плевен, и Калин Донков – писател, поет и публицист. Имахме честта да връчим званията на тържествено заседание за Празника на Плевен – 15 май.

Бихте ли дали оценка за работата на колегите си и тяхното отношение към ангажиментите им в Общинския съвет?

Председателят на Общинския съвет е пръв сред равни и не бих си позволил да оценявам по този начин колегите си. Никой от нас не би могъл да работи добре, ако липсва диалог и екипност. Да, трудно е, защото става дума за 41 различни хора, всеки със своите убеждения. Изпитвам уважение към позицията и мнението на всеки, към професията му и отговорността, която е поел. Считам, че ролята на един председател е донякъде да координира и работи за екипността на един колективен орган, какъвто в случая е и Общинският съвет. Бих казал, че оценявам като добра работата ни като институция, защото успяхме да се справим и работихме добре в една трудна за всички година.

На прага на 2023 година имате ли притеснения за това, което ни очаква? Как ще се отрази на общините липсата на редовно избрано Правителство, на бюджет и евентуални провеждането на поредни парламентарни избори?

Да, категорично имам притеснения за това, което ни очаква. На първо място притесненията ми идват от липсата на държавен бюджет. Бюджетът е най-важният инструмент за правене на политика в една община. Местният бюджет зависи от републиканския и понеже не се очертава приемане на последния – респективно очаквам да имаме голям проблем при подреждане на приоритетите на местно ниво. Традиционно общините приемаме бюджетите си през януари и февруари, като тези първи месеци работим по закон с 1/12 от старите бюджети по места. В случая няма да имаме Закон за държавния бюджет на Република България за 2023, а ще имаме удължаване на действието на Бюджет 2022 на държавата, което досега не се е случвало. Т.е. за следващата година ние не можем да приемем общински бюджет, защото няма държавен, а това означава, че няма да можем да насочим финансови ресурси за сфери, в които ще са нужни.

На въпроса Ви за изборите – по принцип общините нямат финансов ангажимент към изборния процес, средствата за това се осигуряват изцяло от бюджета на държавата.

С две думи – при тази несигурност, липсата на държавен бюджет, на редовно избрано правителство, продължаваща война и мигрантски натиск, очаквам 2023 година да бъде доста по-трудна от отиващата си 2022-ра.

За финал на нашия разговор – Вашето коледно и новогодишно послание към плевенчани? На всички плевенчани пожелавам най-вече да са здрави, защото както често обичам да казвам – здравето не е всичко, но без здраве всичко друго е нищо. Пожелавам им да имат повече топлина и уют в домове и сърцата си !

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *