Марио Рангелов, областен председател на ДПС-Плевен: Резултатът, който ДПС ще има на 14-ти ноември, ще е достоен, за да имаме мандат

Мари Рангелов, областен председател на ДПС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Разговаряме с областния председател на ДПС – Плевен, непосредствено след изборния успех на партията в село Буковлък, където нейният кандидат спечели частичните местни избори за кмет. Марио Рангелов даде първото си интервю за „Плевен прес” и отговори на въпроси свързани с купуването на гласове, действията на полицията, причини за изборния успех и очаквания резултат на ДПС-Плевен от изборите на 14-ти ноември.

Г- Рангелов, с какво си обяснявате победата на вашия кандидат в частичните местни избори в село Буковлък ?

Причините, нашият кандидат да бъде избран за кмет в село Буковлък, са няколко. На първо място – издигнат еот партия ДПС, която е с 30-годишна история. Показала е единство и че не е етническа партия. И второ – изборът ни на кандидата, който издигнахме не е без значение – уважаван е от всички етноси в населеното място, където е роден.

Това, че Георги Божинов през годините е живял в Буковлък и се е отнасял толерантно към всички, без значение от етноса, доведе до този резултат. Хората там го познават и уважават. А резултатът, който получихме, не е само от ромски гласове. По наши данни  250 човека от българския етнос са гласували за Георги. И тази широка подкрепа е заради отношението му към хората, поведението му и работата на местната структура на ДПС.

Затова и в момента, в който разбрахме, че е избран за кмет, той заяви, че ще бъде кмет на всички хора в селото.

Освен това кампанията, която проведохме беше позитивна, не на езика на омразата. Не беше насочена срещу политическите ни опоненти.Това е, което ДПС и на национално ниво изповядва като визия за правене на политика. Черният PR не помага на никого дългосрочно.

Ангажиментите, които пое Георги Божинов, са по наболели проблеми, за които хората споделиха в предизборните му обиколки сред живущите в селото.

Свързвате ли този резултат с новото ръководство на областната структура на ДПС във ваше лице ?

Да, ново ръководство сме. Донякъде визията ни като ново ръководство за промяна в начина на правене на политика помага. Но заслугата е както на ръководството, така и на местната структура в Буковлък и нейните лидери.

Ние сме организация, която спазва партийната йерархия, а тя при нас започва от най-малката клетка – местната структура. Ние уважаваме и се съобразяваме с желанието на местните ни председатели и местните ни структури. В село Буковлък от доста време работим точно за това – да имаме една здрава и стабилна организация.

Как ще отхвърлите съмненията за купен вот в Буковлък ?

Тук е момента да ви споделя, че през целия ден нямаше улица, в която да не присъстваха органите на реда. Въпреки, че те не се държаха точно като такива.

А как се държаха ?

В 7 часа сутринта влизат в дома на нашия местен председател /Мариян Иванов, б.а./.  Да, съгласни сме с това, ако е нарушил закона и има необходимост от спешното музадържане, пред семейството му, пред родителите му…

Какво са казали при задържането ?

Казали са, че трябва да бъде задържан и  да бъде отведен в Областна дирекция на полицията. Без никакви обяснения. Поискал е да си наеме адвокат, казали са му, че не е нужно. Впоследствие се оказва, че задържането е, за да подпише протокол, че няма да агитира, да участва в изборния процес и да купува гласове. Това е в 7 сутринта, в деня на изборите /3-ти октомври, неделя, б.а./.Кое го налага? По Закона за МВР трябва да има спешна необходимост за предотвратяване на престъпление. Кое налага в 7 часа в дома му да нахлуят и да го откарат в полицията, за да подпише протокол? Нещо, което става за 1 минута, което може да стане през деня, да стане пред къщата му, а не сутринта да плашат семейството му, децата му.

Наех адвокат, с адвоката отидохме в Областна дирекция на полицията. Поискахме този адвокат да защити правата на момчетата, които са задържани. Това са активисти на ДПС. Беше ни отказано адвокатът да влезе на техния разпит, за да разберем основанието, с което са задържани. В 1-во РПУ също отвеждат наши активисти и отново ни беше отказано наш адвокатда присъства на разпита.

Кой ви отказа ?

Началникът на 1-во РПУ /гл.инспектор Дилян Христов, б.а./. Поискахме среща с директора на Областна дирекция на полицията или поне с разпитващите полицаи, за да осигурим адвокат на нашите активисти. Беше ни отказано.

Смятате, че полицията без основание е вършила това ?

Абсолютно. По Закона и по члена, съгласно който са задържани хората, полицията е длъжна да има достоверна информация, за да си позволи това задържане. Ако полицията е имала такава информация, защо тогава към нито един от задържаните, които бяха не по-малко от 15,  няма образувано досъдебно производство т.е. информацията, с която полицията е разполагала не е била достоверна. За единчовек разбирам да има объркване, но за 15?

А не допускате ли, че действията на полицията са в резултат от рецидиви на ваши хора от предходни избори?

Ако преди години е имало рецидиви, полицията тогава е трябвало да си свърши работата. Ако е имало виновни – да ги накаже. Заради това какво е ставало преди години, днес да идваш и да правиш репресии в деня на изборите… Защото това са репресии. Няма правно основание за действията на полицията.

Как ще обясните тогава думите на министър Рашков от м. юли, когато каза, че в германския град Делменхорст, от един и същи IPадрес, има регистрирани 180 жители от с. Буковлък в навечерието на изборите? А там беше и г-н Методи Петков.

Това трябва да ви го обясни министър Рашков. Когато вменява вина, той трябва да я докаже. Защото в тази държава си невинен до доказване на противното. А не виновен до доказване на противното. Има ли осъдени за случая в Германия? Има ли наказани за този случай ? Доколкото знам – все още няма.

Да се върнем на Буковлък. Смятате ли, че ДПС във ваше лице, ще успее да преодолее тежките противопоставяния между българи и цигани, и между местните политическите партии ? И как ще го направите ?

Според мен ДПС е единствената партия, която показва с поведението и действията си, с говоренето си, че не е етническа партия. И конкретен пример за това е  избора на Георги Божинов. В ДПС – област Плевенимаме кмет етнически турчин в село Одърне, кмет етнически българин в село Горник, кмет на село Буковлък – ром. Бихте ли ми казали в област Плевен коя друга партия има волята да номинира кандидатиот различен етнически произход освен българския?

По този ли начин, чрез кметове, ще преодолявате разделението ?

Като даваме шанс на всички, без значение от етническия им произход, като граждани на тази държава. Със своите знания и експертност всеки да намери своето място на база труда, който е полагал да се образова, интегрира, квалифицира.С това показваме, че ДПС не е етническа партия.

Щеше ли ДПС да постигне този резултат, ако ГЕРБ не бе паднал от власт ?

Аз не виждам някаква зависимост от това дали ГЕРБ е на власт или не. Напротив. Ние сме устойчива партия, която в годините е показвала резултати, независимо коя партия е на власт. Един факт не се е променил обаче – и по време на партия ГЕРБ, и сега, има полицейско насилие и репресии срещу наши активисти. С цел понижаване на изборната активност, респ. гласовете за нашата партия.

ДПС регистрира своята листа за участие в извънредните парламентарни избои на 14 ноември. Снимка – пресцентър.

Какъв резултат очаквате за ДПС в област Плевен, за изборите на 14-ти ноември ?

При нас в момента текат процеси на номинации и подреждане на листата. За нас е важно ДПС да не допуска отново слабия резултат от последните избори. В момента организацията е стабилна и смятам, че резултатът ще е достатъчен ДПС да има мандат. Стига това, което се случи в Буковлък, да не се случва на областно ниво. В тази връзка – завели сме искове и жалби до директора на 1-во РПУ срещу задържането на нашите активисти. Ще направим и запитване до прокуратурата относно това дали е дала разрешение на полицията за тези техни своеволия да влизат в домовете на хората и да ги задържат без основание.

Въпреки че точно тези репресивни действия на полицията, само мобилизираха още повече хората да отидат до урните в Буковлък и да гласуват за ДПС – партията, която защитава техните права и свободи, както и на всеки друг свой симпатизант без значение от етноса!Защото, когата се раждаме никой не ни пита като какви искаме да се родим – българи, англичани, роми, сирийци или етиопци….но всички идваме с равни права да живеем на тази Земя.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *