Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

плакат студия 2024

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в която участват три различни детски състави на студиото, между 6 и 14 годишни деца и юноши, съобщават от ДКТ “Иван Радоев” – Плевен.

„Посвещаваме тези премиери на 24 май, денят на българската азбука, просвета и култура, и светите братя Кирил и Методий, защото  „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, написана през 1871 г., разказва по комичен и поучителен начин за сблъсъка на традиционната българска култура с „вънкашната“ такава, и склонността ни да се прекланяме пред чуждото, отричайки родното. Нима тази тема не е актуална и днес?

Нашите спектакли обвързваме и с и на Паисий Хилендарски в „История славянобългарска“ – да не забравяме произхода си, рода си, езика си, откъде сме тръгнали и да не се предаваме на чужди влияния. И днес звучат все по-актуално думите на Паисий Хилендарски: „О неразумни и юроде! Поради що се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?… Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!“

Днес „Криворазбраната цивилизация“ и „История славянобългарска“ отново ни припомнят да не се водим по чужди езици и култури. Изборът на тази пиеса, представена от любителите актьори към Плевенската детска студиа при ДКТ „Иван Радоев“ не е случаен. Като нейни ръководители имаме за цел, освен да възпитаме децата в художествен и сценичен усет и родолюбие, да обогатим и техните езикови умения, като сме си позволили да не осъвременяваме езика на текста, а да оставим написаното от Добри Войников такова каквото е – архаично, симпатично и много богато като език и звучене.
Спектакълът е много забавен, защото през смеха и сатирата можем да си кажем истински важни неща за днешния ден! Нека не забравяме, че ние сме един вели народ!“, споделя режисьорът и преподавател в Детската студиа, актрисата от Плевенския театър Ива Николова.

Повече от 20 години художествен ръководител на студиата е актьорът на Плевенския театър Адриан Филипов. През годините са поставяни заглавия като: „Патиланско царство” по Ран Босилек; „Сън в лятна нощ” по У. Шекспир; „Шекспиримент” по „Крал Лир” и „Макбет” от У.  Шекспир; „Снежанка и седемте джуджета” от Ами Тола; „Криворазбраната цивилизация” от Д. Войников; „12 нощ” по У. Шекспир; „Снежната кралица” по Е. Шварц; „Меко казано” от В. Петров; „В дъжд и вятър пак на театър” от Н. Йорданов; „Грозното патенце”; „Уестсайдска история” по Артър Лоурънс; „Спящата красавица”; „Ревизор” по Н. В. Гогол и други.

Детската студиа към ДКТ „Иван Радоев“ възпита и създаде много бъдещи професионални актьори, като днес, доказвайки приемствеността между студиата и професионалния театър, част от художествения състав на театъра са Марияна Петрова, Мариела Богданова и Иван Жунтовски, всички те били част от Детската студиа. Други нейни възпитаници са актьорът Христо Стефан, завършил в НАТФИЗ в класа на Ивайло Христов, актьорите Павел Кинчев и Ивана Бобойчева, режисьорката Детелина Станева, както и Маргарита Мачева – директор на Благоевградския театър.

Плевенската детска студиа води началото си още през далечната 1959 г., създадена от актьора Иван Терзиев, който по-късно става известен кинорежисьор, споделя специално за нас известният театровед и дългогодишен драматург на Русенския театър Крум Гергицов, родом от гр. Плевен и също част от някогашната Детска студиа. „Знаменателно събитие в живота на студиата е, че спектакълът „Огненият меч“ бива заснет и представен на екрана на БНТ на 14 юли 1964 г., като излъчването му става „на живо“ на сцената на ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, което се превръща в незабравимо преживяване за студийците.“

 Крум Гергицов припомня, че Плевенската детска театрална студиа е създала известни творци като драматургът Маргарит Минков, актьорът Юри Ангелов, куклената актриса Емилия Маленова, Силвен Панков – дългогодишен асистен-режисьор към Българска кинематография.

Текстът подготви Гергана Пирозова, драматург на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *