Малинка Маринова, директор на Професионалната гимназия по туризъм в Плевен: Нямаме 50 % ваксинирани ученици и не можем да изпълним указанията на МОН за зелените сертификати

Малинка Маринова, директор на Професионална гимназия по туризъм, Плевен.

На 24 ноември МОН актуализира насоките за обучение в пандемичната обстановка, според които, ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

Насоките бяха утвърдени със  съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието.

МОН предложи посочените промени, за да ускори връщането в училище на колкото е възможно повече ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени до сега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. 

Очаква се още този понеделник (29 ноември) училищата, които изпълняват новите условия, да възстановят поне частично  присъственото обучение за учениците от V до XII клас.

Как стоят нещата в едно от плевенските училища питаме Малинка Маринова – директор на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен. Ето какво ни каза тя:

„ Нямаме готовност да изпълним тези указания на министерството. Нямаме 50% от учениците, които да са ваксинирани или преболедували. За цялото училище, което има  448 ученици, само 18 деца отговарят на този критерий. За съжаление няма да можем да се върнем в клас. Въпреки, че 12 клас задължително трябва да дойдат в училище във връзка с подготовката им за държавните зрелостни изпити. По български език форматът вече е друг, вторият им изпит по професионална подготовка е важен. За нас е много важно присъствието на учениците в училище, за да можем да им даваме указания и пояснения по тези въпроси. Не изключвам останалите ученици.

Трудно е да се работи в онлайн среда. Трябва ученикът да е пред очите ти, да му помагаш, да виждаш какво прави. Това е ясно за всички. На този етап сме купили тестове само за училищния персонал, който не е ваксиниран и не отговаря на условията. Ваксинирани и преболедували от персонала имаме 56%, това са 20 учители и персонал, които не са ваксинирани.“

В почти всички училища в област Плевен, със среден и горен курс на обучение, ситуацията със зелените сертификати е същата.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.