Максим Генчев: Работата ми като режисьор е да издигам националния дух

От ляво на дясно: Сийка Попова от ИК, Максим Генчев, режисьор на филма „Ботев“, Десислава Ковачева, сценарист и продуцент на филма, Деян Жеков, изпълнител на ролята на Ботев, Пламен Атанасов – ИК. Снимка – Плевен прес.

„Работата ми като режисьор е да издигам националния дух”. Това каза на 20-ти април в пресклуба на БТА – Плевен , Максим Генчев – режисьор на филма „Ботев”. Заедно с режисьора, на пресконференцита дадена за медиите, присъстваха Десислава Ковачева – сценарист и продуцент на филма, Деян Жеков – изпълнител на ролята на Ботев, Пламен Дилов и Сийка Попова – членове на Инициативен комитет, който е поканил творческия колектив в Плевен.

Пламен Дилов информира, че ИК е организирал на 20-ти април 5 безплатни прожекции за ученици и граждани. Това е станало възможно благодарение на плевенски дарители, които са заплатили въпросните прожекции.

Максим Генчев, който заяви, че е „закърмен с тая разплакваща генетична обвързаност с България по един емоционален начин”, разказа за филма следното: „В моя филм аз няма да покажа как българин предава българин. Тази тема е забранена в моето съзнание на подсъзнателно ниво. Аз като режисьор не се стремя да изобличавам, да се ровя в жълтевини, да търся  как българите не заслужават своята свобода, те са роби и да си налягат парцалите.

Моята работа като режисьор е да издигам националния дух, а не да го мачкам, принизявам, да се подигравам с него. И да се харесам на соросоидните кинофестивали, които въртят в Кан, Берлинаре.

„Ботев” е най-добрият ми филм. Защото си позволих да направя филм, който очаква зрителя. Зрителят иска да види този Ботев. Той не иска да вижда някаква моя измислица. Учителите ми Крикор Азарян и Тодор Колев са ме научили, че добрият режисьор изчезва в спектакъла, във филма. Когато зрителят гледа един филм, един спектакъл, ако не види режисура в него, това е най-добрият възможен филм и спектакъл.

Причината да се занимавам с българските революционери са чисто мисионерски. Аз обичам България, обичам нашите герои и искам те да бъдат светъл пример”.

Максим Генчев сподели, че най-трудно е било да намерят точния актьор, който да изиграе Ботев. Деян Жеков е покрил тези очаквания и почти не се е налагало да бъде режисиран. „Това е актьор, който не е суетен”, подчерта Генчев.

Актьорът Деян Жеков, който след кастинг е спечелил ролята, сподели, че дълго време се е колебаел дали се захване „с този човек”, тъй като „по никакъв начин не се заблуждавам, че мога да се равнявам с него”. Актьорът подчерта, че времето, в което днес живеем е същото като това, през което Ботев е писал своята публицистика.

Филмът „Ботев” може да бъде гледан в киносалоните на страната при подадена от тях заявка към авторите на филма. Продуцентът  Десислава Ковачева информира, че учители и директори на училища могат да организират колективно посещение на филма, като за целта са достатъчни 15 човека, за да бъде осъществена прожекция в Централ Мол Плевен. Цената на билета е 6 лева.

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.