Начало | Новини | Макар и със закъснение писателите реагираха

Макар и със закъснение писателите реагираха

Снимка – Съюз на българските писатели.

На 6-ти декември т.г. Съюзът на българските писатели реагира с гневна декларация по повод „превода” на романа „Под игото” на Иван Вазов. Декларацията е публикувана в социалните мрежи. В нея между другото се казва: „Съюзът на българските писатели осъжда остро всички опити за изопачаване и подценяване на езиковото разнообразие и огромното общокултурно значение на романа „Под игото“ от Иван Вазов.
Като наследници на безценно книжовно богатство сме длъжни да опазваме българските национални светини неприкосновени и неопетнени.
Поредните опити да се поругае творчеството на Вазов обслужват невежеството, което се стреми да възпроизвежда лесносмилаеми и „модернизирани“ сурогати, представяни като осъвременена родна класика.
Позорен антибългарски и антилитературен акт е издаването на романа „Под игото“ на т. нар. шльокавица, и на „съвременен български“. По Закона за авторското право подобни книгоиздателски волности се наказват. И ако няма държавна институция, която да санкционира тези самозабравили се издатели, то нашето общество няма право да приема равнодушно престъпленията спрямо творчеството на класиците ни”.

„Плевен прес” потърси и публикува мнението на един от членовете на СБП – Плевен – Татяна Любенова. Във фейсбук свое мнение изрази и бившата председателка на СБП – Плевен – Лалка Павлова. Странно е обаче мълчанието на плевенското дружество на писателите по въпроса. Предполага се, че като колективен орган на плевенски автори, за които Словото е призвание, ще го бранят от посегателства. Или пък ще го модернизират, но да кажат как ?

Същото се отнася и за плевенското обединение на учителите по литература. Потърсихме и скоро ще публикуваме казаното от една плевенска легенда сред литераторите – Стефка Духленска, относно излезлият „превод” на Иван Вазов. Но нямаме информация действащи учители по литература да изразят мнение за осъвременяването на романа.

Трябва ли да припомняме, че писателите, учителите, журналистите, изобщо творците на един народ – са призвани да го пазят от „хули гадки” и поругаване ? И това е дело безсрочно и постоянно.

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *