Майната ви! Не опорочавайте протеста и не ни подхлъзвайте за приемане на Истанбулската конвенция

ПРОТЕСТ

Протест срещу насилието в Плевен. 31.07. Снимка – БНР.

Под статията за протеста в Плевен, която публикувахме вчера Плевен се присъедини към протестите в страната срещу насилието , има гневен фейсбук коментар на Галина Дочева: „Майната ви! Протестът е бил конкретно в защита на нарязанто момиче и срещу нередностите в правосъдната система. Не опорочавайте протеста и не ни подхлъзвайте за приемането на Истанбулската конвенция“.

Наистина ли се „събуди гражданското общество“ или случилото се в Стара Загора удобно се употребява за нещо друго? „Всички тук сме в качеството си на граждани, майки, жени и хора“. Това каза вчера на протеста в София Кристина Петкова. В качеството си на гражданин и жена. Която е и заместник – председател на ДСБ.

На протеста в Плевен се видяха лица от политическата конюнктура на града. Бивши кандидат-политици, настоящи такива и кандидати за бъдеща кариера.

ПЕТКОВ

В София активен участник в протеста е Кирил Петков. И негови колеги. Делян Пеевски пък иска от ВСС проверка на магистратите, пуснали садиста от Стара Загора?! Пеевски?!

КОЛАЖ

Teodor Antonov, друг ФБ потребител, е публикувал колаж от снимки на садиста от Стара Загора, неговия шеф и на шефа с Бойко Борисов. Текстът под колажа е симптоматичен: „Така, ето я пряката връзка между касапина, шефа на клуба и Бойко! Дали поради тази причина всички работят в синхрон – лекари, вещи лица, съдии, прокурори, полиция…Коалиционно ми е..Мафия“.

И гневната реакция на Цветеслава Гълъбова:  „Виждам напъни тази отвратителна случка да се политизира от дребните душички. На вас, дето сега ревете, ще кажа, че вие сте причината за това. Вие и вашите хора, които изнасилват политиката години наред, доведоха до психопатизация на обществото, до отглеждането на цяло поколение без ценности, без национално достойнство и без грам знание за корените на българите и българщината.

Вие сте виновни!  И психопатът, извършил това гнусно деяние, е плод на политиката, провеждана години наред. Вие съсипахте ценностната система на българите.

Ето това сте вие и психопатът, накълцал момичето е ваш продукт! И спрете с гнусната пропаганда, защото това дете има семейство и близки, за които това ще е травма за цял живот. Като се нахранят медиите с отвратителната история, ще я забравят и всички дружно ще продължим да копаем дъното на безнравствеността. Защото този модел на поведение ни се налага като успешен и осигуряващ охолен живот“.

Споделяме казаното от Гълъбова. Това е положението, до което се докарахме. Още от времето на Тигре, тигре“, през татусите, ланците, големите мускули и съсипаното ни образование, здравеопазване, съдебна система. Прав е Явор Дачков да пише: „Иначе от сантименталната манифестация за съпричастност отсъства менталния елемент. Не се разбра дали хората протестират срещу съдиите, в които „Америка за България“ наля милиони долари в последните години, или срещу прокурорите и следствието, в които Пеевски също наля милиони. Резултатът се вижда с просто око“.

Ще роди ли този протест промяна? Промяна в нас и в институциите, които са същите като нас – разединени, мразещи, алчни и безчувствени. Или ще бъде „всяко чудо за три дни“ и удобна политическа употреба.

Изобщо – ще се появи ли менталния елемент в този и всеки следващ протест? Изглежда призивът на Юлиус Фучик „Хора, бдете“, трябва да го променим на „Хора, мислете“! Защото на всичкото отгоре идват и едни съдбовни избори – местните. Заедно с войната, бедствията, болестите, безпаричието и каквото още се сетите. „Майната ви“ е справедлив гняв, но не стига за спасяване от блатото, в което сме затънали.

КОНВЕНЦИЯ
Споделете:

Прочетете също

svesht

На Черешова задушница ще бъдат осигурени автобуси до гробищните паркове в Червен бряг

По повод Черешова Задушница на 22 юни, събота, ще бъдат осигурени автобуси за извозване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *