Лъчезар Яков: Най-ценното в честването е, че създаваме радост на хората

Част от украсата на градския площад за празника на град Гулянци. Снимка – Пресцентър.

Със заповед на министъра на здравеопазването от 05.08.2021 г. и решение на Областния кризисен щаб от 13.08.2021г. на кметовете на общини  бе възложено да предприемат противоепидемични  действия по ограничаване на груповите събирания на открито и закрито /междуселски празници, събори, тържества и др./ 

В първите дни на септември в няколко общини от Плевенска област се проведоха мащабни  чествания на годишнини и традиционни събори.

С въпроси за проведените тържества по повод 47-та годишнина от обявяването на Гулянци за град се обърнахме към Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци:

Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци. Снимка – Интернет.

Г-н Яков, очаквате ли увеличаване на заболяемостта в общината седмица след празника?

Като организатори се постарахме да спазим противоепидемичните мерки, действащи към момента на празника. Благодарен съм, че и хората се съобразиха с тях. Всички масови събития бяха на открито. Площадът ни е голям и имаше възможност за достатъчна дистанция между хората. Бяхме подсигурили табели, дезинфектанти, маски. Полицията ни оказа съдействие по време на самите прояви. Не очаквам конкретно празникът да доведе до увеличаване на заболеваемостта, тъй като при нас, в малките населени места тя все още е по-ниска в сравнение с големите градове. Отделно, дори по време на събитие тук не може да се случи това струпване на хора, което наблюдаваме в столицата, по курортите, на големите фестивали. Сигурно вълната на заболеваемост ще засегне и нас в следващите дни и затова използвам момента да призова хората да подходят отговорно към новите мерки, които са по-строги, но ще ни дадат възможност да преминем по-леко през това изпитание.

Като на всеки рожден ден и на 47-та годишнина на град Гулянци има торта. Снимка – Пресцентър.

Какво ново   имаше тази година  на тържеството?

Специално за празника украсихме центъра с инсталация от цветни чадъри и флагчета, която създаде настроение у малки и големи. Новото в рамките на честването беше АРТ изложбата „Мигове и чувства превърнати в картини“ на художника Ася Цолова. Тя е местен човек, с шест колективни и три самостоятелни изложби в Малага, Испания и една в родното и село Ленково. Благодарни сме й за желанието и вдъхновението, с които прие поканата ни и направи празника на Гулянци по-красив с портретите и пейзажите си. Различна емоция за хората тази година беше и лятното кино, което организирахме по инициатива на МКБППМН, на Спортен комплекс гр. Гулянци. Базата ни е чудесна и предлага условия не само за спортни, но и за всякакви развлекателни мероприятия.

Отрази ли се празникът на местните приходи?

Не бих казал, че празникът на град Гулянци е някакъв съществен генератор на местни приходи. Но и не в това е смисълът. Най-ценното в честването е, че създаваме настроение и радост на хората, поддържаме и развиваме местните традиции, засвидетелстваме уважението си към предците, към тези които са изградили града и общината. В същото време с културните прояви даваме възможност на талантливите хора, които творят тук да се изявят. Мисля, че това е истинската стойност на празника.

Прочетете също

„Възраждане” на първо място в анкета на „Плевен прес”. Новият проект – на шесто

Анкета „За кого ще гласувате на 14 ноември“ на „Плевен прес“. Снимка – интернет. Странни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *